Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Subutex

Radek H.xxxxx

Co a za jak dlouho se stane, pokud si bude nitrožilně aplikovat Subotex?
Díky R.H.

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Zdravím Vás Radku.

Vaše příjmení jsem záměrně umazala, zachováváme anonymitu všech pisatelů.

 

Subutex (buprenorfin) - zde základní informace:  

http://www.drogovaporadna.cz/opiaty/subutex-reg;-%28buprenorfin%29.html

 

Injekční užívání Subutexu sebou nese stejné problémy, jako i.v. užívání jiných drog. Devastace cévního systému, výsledkem je pak zhoršená průchodnost cév (otoky, abscesy).  Dále pak opakované infekce, které vedou k poškození i dalších orgánů (ledviny, játra, mozek, oči...). Při sdílení injekčního materiálu možnost přenosu infekčních onemocnění (hepatitidy, HIV).

 

Tento způsob aplikace tablet sebou pak nese další specifické a vážné poškození. Obsah plnidel a jiných pevných nerozpustných látek může zhoršit průtok krve plícemi (krev z těla při okysličování v plicích prochází kapilárami, kde se tyto pevné částečky mohou zachytit). Ve výsledku se dotyčná osoba může začít dusit a tento stav je již nevratný, poškozené plicní řečiště se již neobnoví.

 

Netuším, zda se jedná o Vás nebo o někoho blízkého. Rozhodně bych tento způsob nedoporučovala, přijde mi zbytečné riskovat.

 

Substituční látky by měli sloužit jako pomůcka při zbavení se závislosti na nelegálních drogách (k čemuž patří i závislost ,,na jehle"), ne k jejich zneužívání.

 

Mějte se zatím hezky, s pozdravem MK

 

 

DMS

Zpět