Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Benzo

Rosťa

Dobrý den,
pro stavy úzkosti užívám příležitostně lexaurin, určitě to bude déle než 6 týdnů, ale zase ne o tolik. Kromě účinků zklidnění a větší pohody na sobě nepozoruji žádné poruchy koncentrace apod. Ačkoli je v letáku výslovně zakázáno řídit, jezdím autem dost často. Má SNB možnost při namátkovém drogovém testu (lízačce) toto odhalit a nedejbože mi odebrat ŘP jako v případě pozitivního testu na alkohol? Děkuji

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Dobrý den Rosťo.

Ano, jak jste uvedl, v příbalovém letáku tato informace je uvedena a měla by se striktně dodržovat.

Při užívání benzodiazepinů se nesmí řídit motorové vozidlo, obsluhovat stroje a vykonávat činnosti při kterých je zapotřebí zvýšená pozornost. I přesto, že změny ve vnímání na sobě nepozorujete, neměl byste to podceňovat. Nejde přece jen o případné odebrání ŘP, ale můžete ohrozit sebe a okolí.

 

Jaké jsou v tomto případě konkrétní postihy, bohužel netuším. Dovolím si Vás odkázat na specializovanou Právní poradnu, která se zabývá problematikou drog. Poradna sice sídlí v Praze, ale lze využít poradenských služeb i přes telefon či internet (stejným způsobem jako zde přes webporadnu bezplatně/anonymně - odkaz níže).

 

Právní poradna A.N.O.

Koněvova 95

Praha 3 - Žižkov

Tel : 222 582 932, 736 760 701 (pouze pracovní dny, na osobní konzultaci je nutné se předem objednat)

Email : ppano@asociace.org

 

Více zde: www.asociace.org Otevřít odkaz v novém okně

 

Webová poradna: http://www.asociace.org/pravni-poradna-webova-poradna.php Otevřít odkaz v novém okně

 

Detekovatelnost záleží na vylučovacím poločasu - u krátce působících benzodiazepinů lze látku detekovat po několika dnech, u dlouhodobě působících až 3 týdny. Lexaurin patří do skupiny se středně dlouhým poločasem vylučování. Testy se dělají obvykle z moči nebo slin.

 

S pozdravem MK

 

 

DMS

Zpět