Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Honza

Zdravím.Trvalo mi rok a půl zbavit se Rivotril.Bral jsem jej 3 roky.Jen 0,5 mg denně, ale až teď vidím jak dokázal ničit paměť dělal z člověka trosku.Bylo to nesmírně těžké. Rivotril by měli zakázat vyrábět.

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý de,

 

děkujeme za Váš názor. 

 

Stejně jako u všeho i benzodiazepiny patří mezi dobré sluhy, ale špatné pány. Na jednu stranu jsou to nepostradatelná léčiva pro některé indikace (např. některé typy epilepsie), ale na druhou stranu, pokud nejsou užívány v souladu se současnými poznatky medicíny (evidence-based medicine), pak mohou napáchat více škody než užitku.

 

Naprosto souhlasím s tím, že odstranit závislostní poruchu způsobenou benzodiazepiny může být/je velice úporné a úmorné. V tomto hledisku jsou benzodiazepiny plně srovnatelné s jakýmikoli jinými (ilegálními) návykovými látkami... 

 

Na druhou stranu s Vámi nemohu naprosto souhlasit s tím, že by se měl clonazepam (potažmo všechny benzodiazepiny) zakázat vyrábět. Tím byste v podstatě odsoudil některé pacienty k nemožnosti léčby, protože by někteří pacienti neměli možnost se léčit, což by bylo samozřejmě nepřípustné a neetické.

 

Chápu, jaké jste měl problémy s vysazováním clonazepamu, ale na druhou stranu se pokuste podívat na tuto látku (a celkově benzodiazepiny) i z druhé strany, tj. ze strany pacientů, pro které je tento (jsou tyto) nepostradatelný(é).

 

Stačí to takto?

 

S pozdravem

Dr. Zbyněk Oktábec

DMS

Zpět