Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Neurol - odvykačka:

David

Dobrý den,

jsem již malinko zoufalý a hledám akutní pomoc, přičemž nevím, kam se obrátit a s kým to řešit. Je mi 30 let a již 12 let užívám 2mg Neurolu na noc, tedy na spaní. Několikrát a opakovaně jsem se snažil tento \"lék\" vysadit, respektive snížit množství. Toto se mi povedlo někam k 1,25mg, pak jsem se musel rychle vrátit zpět. Nyní jsem stále na 2mg a snažil jsem se to řešit i s lékařem, přičemž z jeho strany nemám oporu a je v tomto ohledu poněkud \"laxní\", mám takový pocit, že je to obava, jak budu reagovat na vysazení. Ale mě už to takto nebaví, chci se této závislosti zbavit a žít normální život, protože Neurol mne velmi omezuje na denních aktivitách i při výkonnosti v zaměstnání a intimním životě. V neposlední řadě mám dlouhodobě zvýšené jaterní testy. Zkrátka už chci s Neurolem skoncovat a začít nový aktivní život.

Na druhou stranu mám trochu obavu z detoxifikační, nemocniční léčby a proto se rozmýšlím, že bych si jednoduše Neurol nevyzvednul v lékárně a zkusil to zkrátka \"na vlastní pěst\". Vzhledem k tomu, že mám svou rodinu a malé dítě, rád bych s tím začal mimo rodinu, nerad bych tím narušil rodinný život.

Můžete mi prosím poradit na koho, případně na jaké středisko se obrátit pro léčbu z této závislosti? V psychiatrická zařízení nemám žádnou důvěru, lze toto případně absolvovat v nějaké nemocnici?

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Davide,

 

osobně nejsem lékař, ani farmakolog, ale adiktolog, rozumím tedy více závislostem, než tomu, jak řešit problémy s nespavostí. Přesto se domnívám, že užívat Neurol jako lék pro chronické obtíže se spaním, nebo usínáním, není skutečně to nejlepší. Píšete, že Neurol užíváte již 12 let. Byla skutečně důvodem nasazení léčbu nespavost a problémy se spaním?

 

Neurol je benzodiazepin, hlavním důvodem jeho nasazení bývá panická porucha, generalizovaná úzkostná porucha nebo úzkost spojená s depresí. Neurol by však měl být používán pro krátkodobou léčbu, nikoli dlouhodobě. Vysazení u tohoto typu léku totiž bývá po delší době užívání nepříjemné, spojené s odvykacím stavem a reboundem (návratem původních obtíží).

 

Asi nebude od věci podrobně pročíst dostupné informace zde (Státní ústav pro kontrolu léčiv). I zde se dočtete následující:

 

Pokud se fyzická závislost vyvinula, bude náhlé ukončení léčby doprovázeno abstinenčními příznaky.
Může jít o bolesti hlavy, svalové bolesti, extrémní úzkost, napětí, neklid, zmatenost a podrážděnost.
V těžkých případech se mohou vyskytovat následující příznaky: derealizace, depersonalizace, zvýšená
citlivost sluchu, znecitlivění a brnění končetin, přecitlivělost na světlo, hluk a fyzický kontakt,
halucinace nebo epileptické záchvaty.
Opětovný výskyt úzkosti (rebound): přechodný syndrom, kdy se symptomy, které vedly k zahájení
léčby benzodiazepiny, objevují ještě ve větší intenzitě při vysazování léčby. Mohou být doprovázeny
jinými reakcemi včetně změn nálad, úzkosti nebo poruch spánku a neklidu. Vzhledem ke skutečnosti,
že je nebezpečí výskytu abstinenčních příznaků nebo opětovného výskytu původních příznaků vyšší
po náhlém vysazení léčby, doporučuje se snižovat dávkování postupně a to maximálně o 0,5 mg za tři
dny. U některých pacientů může být nutné snižovat dávky ještě pomaleji.

 

Vysazení by mělo být tedy spíše pozvolné a postupné. Lze očekávat, že bude následovat poměrně obtížné období, které si může vyžádat i pracovní neschopnost. Určitě bych se tedy nepouštěla do vysazení naráz a na vlastní pěst. A také bych byla opatrná v tom, jaká máte od života bez Neurolu očekávání. Je možné, že s vysazením Neurolu se objeví obtíže, které bude třeba (možná i dlouhodobě) řešit. 

 

Píšete, že jste zkoušel sám dávky snížit, ale pak jste se musel rychle vrátit zpět. Důvod? Zkoušel jste svou situaci konzultovat s dalším psychiatrem? V dotazu nepíše, odkud jste. Pokud byste byl z Prahy, odkázala bych vás buď do CADASu (MUDr. Audrlický) nebo do Toxi ambulance u Apolináře (MUDr. MInařík).

 

Kdyby bylo potřeba, znovu napište.

 

S pozdravem,

Gabriela M.

DMS

Zpět