Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Lexaurin

jan

Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli můžu darovat krevní plazmy, když si občas vezmu Lexaurin nebo ?
Děkuji J

Odpověděl: Amrit Sen

Jane, zdravím Vás,

díky za důvěru. Darovat plazmu je jistě ušlechtilá myšlenka i čin. Vaše zopovědnost před takovým krokem si zasluhuje chválu. Na Váš dotaz ale nedokážu s určitostí odpovědět, netuším totiž, co znamená "občas". Lexaurin (bromazepam) je silný lék z řady benzodiazepinů, s vysokým závislostním potenciálem, často zneužívaný a nadužívaný, to ale, předpokládám, víte.

Nevím, jestli Lexaurin užíváte jednou za čas, protože Vám jej předepisuje lékař, například na úzkost, pak by ale s jeho užíváním měla souviset určitá "štábní kultura", nebo jestli si ho občas vezmete, protože nemůžete usnout, nebo prostě proto, že Vám "chutná" a obstaráváte si jej, jak se dá.

Když to přeženu a maximálně zjednoduším, pokud užijete třikrát do roka, s odstupem týdnů před odběrem, je téměř jisté, co se Lexaurinu týče, že by neměl být problém.

Podle toho, že se obracíte na naši poradnu, si troufám odhadovat, že skutečnost bude nejspíš jiná...

V každém případě, benzodiazepiny lze v organizmu detekovat, podle jejich vylučovacího poločasu, u krátce působících ještě po několika dnech, ale u dlouhodobě působících až 3 týdny od posledního užití, v závislosti na jejich množství a frekvenci užívání.

Než se vůbec stanete dárcem, musíte absolvovat několik kroků a projít zdravotním sítem, tedy vyšetřením, pohovorem a vyplnit podrobný dotazník. 

Pokud budete k dárcovství přistupovat poctivě, tak jako teď, a podáte o sobě pravdivé informace, dozvíte se z první, nejpovolanější ruky, jestli jste vhodný pro dárcovství, či ne. 

Přikládám odkazy na webové stránky, kde zjistíte, jestli přichází v úvahu, abyste se o dárcovství ucházel:

http://www.caraplasma.cz/

http://sanaplasma.com/cz/

http://www.unicaplasma.cz/

http://www.unicaplasma.cz/darcovstvi-plazmy/

 

Jestli z jakéhokoli důvodu nebudete moci tímto způsobem přispět k záchraně lidských životů, nevěšte hlavu. Existuje tolik dalších způsobů, jak lze pomoci člověku, nebo lidem v nouzi...

Přeji Vám, ať si vyberete ten pravý.

hodně štěstí, Amrit Sen.

 

DMS

Zpět