Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Neurol?

Jar

Dobrý den,
Už rok zapasim se stavy ochromující únavy. Vždy pár dní jakžtakž, pak propad dolů. OL nasadila na radu psychologa Tritico, beru ho už 6 týden, teď jsem na dávce 100. Už 5 den jsem zase K.O., navíc to vůbec nezvladam stresove. Myslíte, že by mi mohl pomoc Neurol se zvednout? Uvažuji tak, že pokud jsem dole fyzicky i psychicky, je to na dlouho. Pokud budu klidná, bude to rychlejší a v aktivitě budu zase psychicky na tom dobře. A jaké dávkování?

Odpověděl: Vilma Šilarová

Dobrý den,

 

 

děkuji za dotaz. Píšete, že vám psychiatrickou medikaci předepisuje obvodní lékař(ka), což mi při vleklých potížích nepřijde jako úplně šťastné řešení. Rozhodně byste měla být v péči specialisty - psychiatra. Také moc nerozumím poznámce, že vám preparát Trittico doporučil psycholog. Profese psychologa spočívá v tvorbě psychologické diagnostiky a poskytování psychologického poradenství, případně (pokud má psychoterapeutický výcvik) psychoterapie. Nastavení vhodné medikace patří do kompetence lékaře, tedy opět psychiatra. 


Doporučila bych vám navštívit specialistu, který by měl definovat příčinu vašich potíží. Únava bude nejspíš jen vedlejší a velmi nespecifický příznak (zmiňujete, že býváte psychicky dole a nezvládáte stres). Je třeba vědět, s čím se potýkáte, a nasadit vhodnou medikaci. Pokud jsou vaše potíže takto vleklé, bývá nejúčinnější kombinovat farmakoterapii s psychoterapií (na tu již možná docházíte, když zmiňujete kontakt s psychologem).

 

Řešit potíže s únavou návykovým alprazolamem (Neurolem) rozhodně nepovažuji za dobrý nápad a už vůbec vám nikdo zodpovědný nebude radit dávkování přes internet. Žít rok s ochromujícími únavami je jistě velmi nepříjemné a ráda bych vás podpořila, abyste neváhala a zašla za psychiatrem.

 

 

Vilma Táborská 

DMS

Zpět