Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

neurol

martess

Dobrý den. Jsem po urazu hlavy, není mi jeste ale pořád dobře . Jela jsem na doporuceni lekare na dovolenou. Daleko od domova 1300 km. Lékař mi napsal Neurol, abych si vzala před cestou jeden abych zvládla cestu.Jinak jsem mela brat secatoxin. Mela jsem obavu z toho jak zvladnu cestu. Lék jsem si nakonec na cestu nevzala. Na dovolene se mi ale udelalo dost zle, motani hlavy, uzkosti, nauzea, bolesti hlavy a krcni patere. Před cestou jsem byla vyšetřena CT s Rtg. Vše OK. Jak se mi tu udelalo zle, vzala jsem si Neurol a vše výše popsané zmizelo. Tak nyni beru 2x denně 0,25. Do konce dovolene mám ještě týden. Pak bych v CR chtěla řešit příčinu potíží. Nevznikne za ten týden co zde budu brat na Neurol závislost??? Muze se k Neurolu Ibalgin? Dekuji za odpoved

Odpověděl: Amrit Sen

Zdravím Vás, děkuji za důvěru.

 

Neurol je lék s poměrně vysokým závislostním potenciálem, jak psychickým, tak fyzickým, obsahující účinnou látku alprazolam, která patří do do rizikové skupiny benzodiazepinů, takže při jeho užívání není nikdy opatrnosti nazbyt. 

Neurol je psychofarmakum, které se zpravidla používá ke krátkodobé léčbě generalizovaných úzkostných poruch, panických poruch a depresivních stavů, nikdy by se neměl užívat déle, než 12 týdnů. 

Že popisované potíže odezněly po jeho aplikaci naznačuje, že by Vaše potíže mohly být spíše psychosomatického, než fyziologického původu, ale jak to skutečně je, Vám může zodpovědně říci pouze lékař po důkladných, podrobných vyšetřeních.

Léčba psychofarmaky není zdaleka samospásná. Její výhodou bývá zejména poměrně spolehlivé dosažení stabilizace. Pro dlouhodobější léčebný efekt by při užívání psychofarmak měla vždy zároveň probíhat psychoterapie.

Každý člověk je jedinečně nastaven a interakce kombinace léků se u něj může, ale také nemusí, projevit různě, nebo vůbec.

Obecně by kombinace Ibalginu a Neurolu v terapeutických dávkách riziková být neměla, ale jediným skutečně fundovaným odborníkem na interakce léků je farmaceut.

I zde platí, že veškeré kombinace léků byste měla předem konzultovat s lékařem. Pokud jste na dovolené, obraťe se s případnou radou na místního lékárníka.

I vysazení Secatoxinu byste měla s lékařem konzultovat.

Riziko vzniku závislosti na Neurolu během jednoho týdne je tedy minimální. Určitě byste, jak píšete, měla po dovolené řešit jak příčinu potíží, tak jejich léčbu a s Neurolem se v dobrém rozloučit.

 

Přeji krásný zbytek dovolené,

buďte na sebe opatrná,

Amrit Sen.

 

DMS

Zpět