Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Dodatek k dotazu

Zuzana

Nejprve bych Vám chtěla poděkovat za odpověď, ale co si mám přesně představit pod pojmem několika dní? Týden? Dva týdny, měsíc,nebo více?
Mám na mysli pokud by mi brali krev nebo moč přímo na zjištění diazepamu v těle.
Proč se ptám. No nemá cenu chodit kolem horké kaše a tak to vysypu narovinu. Mám problém.Od dětství mám zálibu v návykových látkách.Experimentovala jsem se vším co existuje kromě heroinu, ketaminu a toulenu.
Je mi skoro 30 let, pracuji jako zdravotní sestra,svou praci mám velmi ráda a patřím k nejlepším.Žiju ve velkém stresu a prostě obcas utíkám od reality.Mám přítele, rodinu (děti mit nechci) a beru příležitostně drogy. Lide si o me mysli ze jsem zodpovedna, svedomita a dokonala. Ja vlastne zodpovědná jsem, jen si obcas potrebuji odpocinout a jinak to neumim. Kdyz sleduji co tu pisu je to strašné.Vim ze je to strasne a nespravne.Vse si uvedomuji ale nedokazu si pomoci a to i pres občasné špatné stavy a výčitky Několikrát do měsíce kourim marihuanu, obcas beru extázi.Na tom jsem nikdy nemela spatne stavy, ani vycitky.Pred několika lety jsem hodne brala pervitin, ale s tim jsem skončila, protoze mi nedelal dobre, mela jsem i psychózu. Ale zpet k diazepamu.
Nejdrive jsem si ho vzala jen obcas kdyz mi bylo psychicky hodne špatně.V opravdu krizove situaci a vzdy mi pomohl.Pak jsem ho ale obcas zacala nrat jen tak a den byl veselejší. Jenze najednou uz 10 mg nic nedela, ani 20mg sni 40. Tablety uz mi nedelaji vubec nic,maximalne to ze dobre usnu. Zacala jsem ho obcasne uzivat nizrozilne. Jenze se deje to same 4 desetimiligramove ampule a nic. Už žádné euforie a uvolneni jako dřív.Jen spanek,dalsi den je mi zle a mívám okna jako vykladni skříň,nepamatuji si treba pul dne. Strašné.
Tak jsem si rekla dost. Bez diazepamu jsem vydržela mesic možná vic nevim přesně. A pak jednou me popadl zase záchvat,ze chci znovu zazit raus a zase jsem si pichla 40 mg a za 2 dny 5mg Dormica a 20 mg diazepamu.
Mela jsem takove vycitky ze jsem se svěřila priteli a narovinu mu rekla že mam asi problem a ze jsem narkoman a chci s tim prestat. Nechci skoncit dementni přijít o praci atd. Rozumíte.Z meho okoli nikdo nic netuší.Ja ale casto myslim na to jake by to bylo si zase pichnout a ucitit ten slastny pocit. Ale ani ten uz z toho nemam.Rozepsala jsem se moc,omlouvam se,poprve o tom mluvim narovinu.
Ptam se tedy proto,kdyby nahodou neco zjistili v práci a delali nam vsem testy. Je to asi moje stiha,ale uznejte ze i oprávněná.Vim ze jsem debil.Krast leky v práci a delat takove veci.Mam strasne vycitky a bojím se ze na to prijdou a ja prijdu o zamestnani a o vsechno. Proto se ptám.
No a posledni vec. Chtela bych s tim prestat. Nevim ale zda to zvladnu sama opravdu nevim.Kam se mohu obrátit?nejlip anonymně a ambulantně.Jsem z Prahy a nejsem pojistena v ČR.
Dekuji Vam za Vas cas pri cteni i za odpověď.

Odpověděl: Amrit Sen

Zuzano, vážíme si Vašeho poděkování, zdravím Vás.

 

Pod pojmem v horizontu dní, rozumějte 2, až 6 dnů, maximálně týden. To platí pro většinu benzodiazepinů. Jak jsem psal, záleží na dalších okolnostech, zmíněných v předchozí odpovědi. 

 

Diazepam patří mezi léky této skupiny, které jsou detekovatelné nejdéle, tedy pokud by mělo jít o vyšší dávky, předchozí častější užívání, nebo obojí, je detekovatelný i po 3 týdnech, od posledního užití.

 

Výčitkám, které si kladete, rozumím, mám za to, že abyste jim mohla čelit, budete diazepamu potřebovat, necháte li to tak, stále více, a také ho užívat častěji. Jako zdravotní sestra možná víte, že mají benzodiazepiny mimořádný závislostní potenciál, a že kromě psychické závislosti, jejich dlouhodobější užívání sebou nese i závislost fyzickou. Abstinenční příznaky mohou být dokonce trýznivější a nebezpečnější, než na opiody, jako je heroin a podobně. Na abstinenční příznaky, z důvodů selhání základních životních funkcí a orgánů, případně ve stavech delliria, nebo při epileptických záchvatech, tak umírá více lidí, než při abstinenčním syndromu na heroin a podobně. Nemám v nejmenším úmyslu Vás děsit, to je reál.

 

Proto téměř vždy doporučujeme, aby k vyabstinování došlo postupným "vysnižováním", ne naráz. Pod lékařským, ať už ambulantním dohledem, nebo lépe, na detoxifikačním oddělení, se stálým zdravotnickým servisem.

 

Píšete, že máte strach o Vaši práci. Je zcela na místě. Dříve, nebo později, vyjde nejspíš nepříjemná pravda, tak, či tak, najevo. 

 

V minulém dotazu píšete, že jste jednorázově užila 40 mg Diazepamu, ale z dnešního popisu situace, spíše vyplývá, že jste na něm, s největší pravděpodobností, dlouhodobě závislá. Nemyslím to zle, nesoudím, jen si dovoluji upozornit na rozpor.

 

Je dobře, že o své situaci kriticky přemýšlíte, rád bych Vás povzbudil, aby u toho nezůstalo, a něco užitečného jste pro sebe podnikla. Že jste napsala do naší poradny je dobrý start. Nenechte zajít situaci do totální krize, kdy mohou nastat škody, které půjdou jen velmi těžko napravit. Podnikněte ozdravné a pozitivní kroky dříve, než Vás nakumulované problémy zavalí, semelou a vyřadí z provozu.

 

Mám na mysli, že nejlepší a nejužitečnější, co můžete pro sebe udělat, je nezůstavat na popsané problémy sama. Že jste se svěřila příteli, je rozhodně dobře, ale k tomu, abyste dokázala vykročit z bludného kruhu, to podle všeho, nestačí.


K benzodiazepinům:

http://www.drogovaporadna.cz/psychofarmaka/benzodiazepiny.html
http://www.extc.cz/benzodiazepiny.html
http://www.substitucni-lecba.cz/novinky/benzodiazepiny-a-rizika-spojena-s-jejich-uzivanim-501
http://www.benzo.cz/clanky/charakteristika-benzodiazepinu.html

 

K dalším zmíněným drogám:

http://www.drogovaporadna.cz/stimulacni-drogy/pervitin.html
http://www.drogovaporadna.cz/halucinogeny/mdma-extaze.html
http://www.drogovaporadna.cz/konopne-drogy-uvod/konopne-drogy.html

 

Potřebujete, jak sama zmiňujete, odbornou podporu a pomoc. Doporučuji Vám kontaktovat pracovníky některého pražského zařízení, které poskytuje služby uživatelům návykových látek.

Tyto služby jsou bezplatné a mohou být poskytovány i anonymně.

Nesejde tolik na tom, jestli si vyberete adiktologickou ambulanci, AT poradnu, nebo kontaktní centrum.

 

Nejlépe je si předem telefonicky domluvit termín schůzky. Při osobním pohovoru, po podrobnějším seznámení se situací, Vám zkušení odborníci doporučí konkrétní kroky, jak ji řešit. Co můžete podniknout pro to, abyste se uzdravila a mohla žít spokojený život, s dobrými vztahy s blízkými, okolím, v zaměstnání i k sobě samé. Jak pracovat s chutěmi, cravingem, kudy k abstinenci, při minimalizaci rizik a útrap. Také, jak si přinášet radost a úlevu, šťastnějším a bezpečnějším způsobem, než drogami a medikamenty, jakým chybám byste se měla vyhnout, a jak abstinenci udržet. 

Máte velkou šanci, dát se dopořádku, žit spokojený život, radostněji, než doposud. Je to ve Vašich rukou. Počítejte s tím, že proces úzdravy a příznivého ukotvení, bývá během na delší trať, neděje se mávnutím kouzelného proutku, ani ho "nevyřeší" jedna konzultace s odborníky. Vyžaduje otevřenost, trpělivost, odhodlání a dlouhodobé, poctivé nasazení. 

 

Osobní kontakt neodkládejte, čím dříve, tím lépe. Může jít o zcela nezávazný pohovor, uleví se Vám. Případná zakázka bude jen a pouze, na Vás. Můžete si sjednat průběžnější konzultace. Budete pevnější v kramflecích, získáte inspiraci a náhled, jak reagovat v situacích, které přinese čas. Bude li to Vaším přáním, můžete si, podle Vašich potřeb, vyjednat vhodnou formu terapie.

Získáte pochopení, přijetí, podporu, pomoc a užitečné informace. Vše s maximálním ohledem na Vaše soukromí. Co mezi Vámi a pracovníky služby proběhne, tam i zůstane. Ze zákona i etických důvodů, informace třetí straně, mohou být poskytnuty, pouze na Vaše přání, s písemným souhlasem.

 

Kontakty:

 

Adiktologická ambulance (AA) SANANIM

Žitná 1574/51
110 00 Praha 1
Telefon: +420 724 521 913
E-mail: klinika@sananim.cz
Web: http://www.sananim.cz/adiktologicka-ambulance.html

Provozní doba: 

Pondělí: 9 - 17
Úterý:     9 - 13
Středa:  12 - 20

 

Kontaktní centrum (KC) SANANIM

Na Skalce 819/15
150 00 Praha 5
Telefon: +420 283 872 186
Mobil:    +420 605 240 501
E-mail:   kacko@sananim.cz
Web:      http://www.sananim.cz/kontaktni-centrum-(kc).html
Provozní doba:
Pondělí: 13.00 - 20.00
Úterý:      9.00 - 20.00
Středa:    9.00 - 20.00
Čtvrtek:   9.00 - 20.00
Pátek:     9.00 - 20.00
Víkendy a svátky: 13.00 - 20.00

 

Adiktologická ambulance Magdaléna
Vedoucí: Jiří Bouška - adiktolog
Pod Vyšehradem 1
140 00 Praha 4 - Podolí
Telefon: +420 241 409 838
Mobil: +420 739 639 119
E-mail: podoli@magdalena-ops.cz
Web: http://magdalena-ops.eu/cz/

 

Budeme rádi, když dáte vědět, jak si stojíte, jak se situace vyvíjí, a jestli Vám byla odpověď užitečná.

Seberte všechnu odvahu a kuráž, začněte jednat, stojí to za to.
Držím palce, požehnaný Advent,
Amrit Sen.

 

 

DMS

Zpět