Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Závislost?

Kuba

Dobrý den, prosím Vás pěkně o radu. Možná už to tady někde padlo, tak se omlouvám pokud tomu tak je.
Zajímalo by mne, jak se postupuje při závislosti na benzodiazepinech. Například: Budu mít závislost na Diazepamu, tak se vymění třeba za Alprazolam? Přijde mi divné, léčit závislost na benzech výměnou za jiné benzo. Velice děkuji za odpověd.

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

děkujeme za dotaz.

 

Určitě tato odpověď někde v již zodpovězených dotazech existuje, nicméně ve zkrácené verzi:

 

Není to nic divného - standardní substituční terapie je zaběhlou a velmi dobře prozkoumanou intervencí u uživatelů návykových látek - vzpoměňte například nikotinvé žvýkačky a další přípravky s obsahem nikotinu pro odvykání kouření, methadon a buprenorfin pro odvykání a substituční terapii u uživatelů opioidů a zkoumají se i látky, které by mohly být používány jako substituční preparáty léčby závislosti na stimulantech jako je metamfetamin (pervitin) nebo kokain.

 

U benzodiazepinů je to podobný princip, který se však liší v několika ohledech. Schválená substituční terapie závislosti na opioidech (methadon a buprenorfin) je možno používat dlouhodobě a tudíž odložit konečný cíl, tj. plnou abstinenci, až na dobu, kdy je jí pacient schopen. U benzodiazepinů taková terapie není schválená. Nicméně postupuje se tak, že je užívaný benzodiazepin nahrazen benzodiazepinem s delším biologiským poločasem, aby se předcházelo vzniku abstinenčích příznaků a dalším komplikacím (v některých případech i život ohrožujících), který se postupně vysazuje. Tudíž např. alprazolam, který má středně dlouhý poločas se nahrazuje diazepamem (nebo obdobným), který má dlouhý poločas, nikoli naopak, jak píšete Vy. Podobně je tomu v případě např. bromazepamu, který je také nahrazován diazepamem, který je pak posléze vysazován.

 

Ale toto je pouze jedním z možných schémat - existuje více možností, jak vysazovat benzodiazepiny.

 

Stačí to takto?

 

S pozdravem

Dr. Zbyněk Oktábec

 

 

DMS

Zpět