Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

2O ročná závislosť

jojo

Mám 64 rokov ,stále pracujem v oblasti medicíny.Viem,že patrím na KDZ ale bol by to koniec mojej medicínskej kariéry.Je to dlhá hostoria ,ale môj nebohy svokor bol alhoholik a so svojou slabou povahou som nedokázam povedať nie.Keď po excesom a hlavne službách a nespaní cca 3 dní v týždni som potreboval byť fit-tak som si otvoril ampulku Apaurinu a vypil,Týmto začalo moje 2O ročné trápenie.Teraz som cca 15 rokov abstinentom ale zamenil som alkohol za benzodiazepim.Boli časy keď so vypil 4-5 ampuliek Apaurinu a mal pocit istoty.ale som vlastne iatrogenizoval pacientov. Absolvoval som 4 krát pobyt v resoci/stále zakrytý inu problematikou/ ,kde bola súchá lieča a ja som týždeň nespal., čakal na ráno a celý deň musel tvrdo robiť.Bolo to peklo za živa.Mal som obdobie keď so 5 rokov abstinoval ,ale znovu som sa vrátil aktívnej činnosti.2 krát som bol tajne na psychiatri- raz/2014/ 2 mesiace tam mi bol nasadený duloxetin ,ktorý beriem doteraz- 6O mg denne. a raz na detoxe-tento rok počas Vianočných sviatkov.Včera so vypil ešte 4 Ampulky apaurinu/neviem koľko z toho sa vstrebe do krvi/ ale chrápem a spím v detkej izbe-ča asi normálne,takže mi pomaly hrozí aj rozpad maželstva.

Odpověděl: Amrit Sen

Zdravím Vás, 

 

díky za důvěru. Vašeho závěrečného přání si velmi vážíme. Chápu Vaše trápení, ocitáte se ve velmi náročné situaci. Rád bych Vás povzbudil v rozhodnutí, ji řešit, směrem k abstinenci a jejímu udržení. Přání, předstoupit k "posledním věcem" střízlivý, je mi velmi blízká, mám podobnou zkušenost. Podobně, jako Vy, bych rád měl, až přjde čas rozluky s materiálním světem, při setkání se Stvořitelem, všech pět pohromadě.

 

Jsem poněkud v rozpacích. Mám totiž pocit, že co máte dělat, velmi dobře víte. Kvituji Vaše rozhodnutí navštěvovat mítinky NA. Poctivě, jak nejčastěji to půjde, nejlépe každý den. Vím, že na Slovensku, podobně, jako v Čechách, to není možné. Skupin, respektive společenství a mítinků, není tolik...

Ve světě je běžné, že lidé, kteří se teprve chystají abstinovat, nebo abstinují krátce, chodí na mítinky několikrát denně i v noci, tak dlouho, jak sami potřebují. Bude na Vás, jak si 12 krokový program rozložíte, společenství, stejně, jako "sponsor" (člověk, kterého si vyberete, pokud bude souhlasit, který Vám bude, pokud si to budete přát, předávat zkušenosti i mimo mítinky, a provede Vás programem, jeho jednotlivými body, a bude prostě "po ruce"), Vás podpoří.

 

Léčba a úzdrava závislosti, není zdaleka o abstinenci. Ta není cílem, jen prostředkem, na cestě ke spokojenému, šťastnému životu. S dobrými vztahy s lidmi i sebou samým.

K čemu by byla abstinence v přetrvávající nespokojenosti a vnitřní disharmonii, měla by vůbec smysl? Komu by se do ní chtělo, a kdo by v ní měl dlouhodobě vydržet? O tom všem se dá mluvit, a ze zkušeností "kolegů", čerpat.

Choďte tedy co nejintenzivněji, můžete na NA i AA. Lidem z AA, že nepřicházíte s alkoholovým problémem, nijak překážet nebude, princip je obdobný...

 

Píšete, že jste se v minulosti léčil. Jak léčbu popisujete, odpusťte, nikdy jste k ní nepřistoupil úplně poctivě a s kolegy v léčbě, ani s léčebným personálem, nehrál fair-play. Neodvážil jste se opustit svou vlastní past.

 

Zkuste to tentokrát jinak. To je jediná šance, jak se dát dopořádku. Buďte otevřený, vyložte karty na stůl. Buďte upřímný k rodině, přátelům i ke kolegům a nadřízeným v práci. Jestli to neuděláte, stejně o vše, dříve, nebo později, přijdete.

 

Píšete o své medicínské kariéře, netuším, jestli jste lékař, nebo zdravotnicko - technický personál, či řidič sanitky. Znalosti máte, určitě hlubší, než většína lidí. Využijte je ke svému prospěchu, směrem k léčbě a úzdravě, jinak se obrátí proti Vám, stanou se brzdou, která Vám nedovolí se uzdravit.

 

Abstinence na benzodiazepiny, zejména zpočátku, má svá, velmi závažná rizika. Měl byste mít lékařský dohled. V souvislosti s abstinenčním syndromem na benzodiazepiny, podobně jako na alkohol, například umírá (nemyslím, že by to měl být Váš případ), mnohem více lidí, než na abstinenční komplikace po vysazení heroinu a "nejtvrdších" opiátů.

 

Určitě byste měl, kromě mítinků NA a AA, docházet k lékaři, před kterým byste nic neskrýval, aby měla případná terapie, šanci na úspěch. Nebo ještě lépe, nastoupit na regulerní detox, do zdravotnického zařízení. Předešel byste nadbytečnému utrpení, v bezpečném prostředí, s lékařskou péčí a odborným servisem.

Sám dobře víte, že detox není "samospásný", že "popasovat se" se závislostí, je vždy během na delší trať. Byl by ale dobrým, bezpečným startem do dalších úzdravných aktivit.

 

Doporučuji Vám, přesto, že jste už v minulosti léčbu absolvoval, nevzpírat se myšlence, že byste po detoxu pokračoval v pobytové, dlouhodobé léčbě, ať už ve zdravotnickém, nebo neziskovém zařízení, je li to možné. Také, abyste v nejmenším nepodcenil nezbytnost následného dlouhodobého doléčování, už z "volné nohy", které zpravidla trvá minimálně měsíce, ale pokud je třeba, může trvat třeba i roky.

 

Kontakty na zařízení na Slovensku, služby, odbornou podporu a pomoc, také na svépomocná společenství uzdravujících se závislých, najdete zde:

 

Léčba závislostí Slovensko, Drogový informačný portál,

Anonymní narkomani, AA SK 

http://www.azet.sk/katalog/centra-liecby-drogovych-zavislosti/
http://www.infodrogy.sk/
http://www.anonymninarkomani.sk/

http://www.alkoholici-anonymni.sk/

 

Věk, při moudré sebereflexí, bude hrát pro Vás. Rozhodnout se a pracovat na úzdravě těla, a zejména ducha, stojí za to vždy.

Seberte všechnu poctivou kuráž a jednejte. Držím palce, hodně štěstí!

Amrit Sen.

 

 

DMS

Zpět