Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

anxyolitika

kocourek

Prosím mám dotaz,jestli existuje anxyolitikum bez nebezpečí závislosti a bez vedlejších učinků a také na lék Sertralen,je mi 55let,jestli by byl vhodný na zbytečné obavy a úzkosti,děkuji

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den.

 

Anxiolytika bez rizika vzniku závislosti existují a často je v psychiatrii předepisujeme. Benzodiazepiny se snažíme psát jenom na nezbytně nutnou dobu. Místo benzodiazepinů často používáme Atarax (hydroxyzinm lék ze skupiny antihistaminik), nebo volíme nízké dávky neuroleptik, jako například quetiapin v dávce 25mg, chlorprothixen 15mg nebo 50mg nebo tiapridal, který se často používá u klientů s historií závislosti na benzodiazepinech nebo alkoholu. Mezi nejnovější anxiolytika patří pregabalin (Lyrica), ale efekt nastupuje až po delší době.

Dále se ptáte na Sertralin, jde o antidepresivum ze skupiny SSRI, patří mezi novější antidepresiva, dobře tolerované. Mezi jeho další indikace kromě depresí patří taky úzkostné poruchy, různé fobie a obsese. U všech antidepresiv ale efekt nastupuje až po několika týdnech. Ano, sertralin nebo i jiné antidepresivum je vhodné nasadit u obav a úzkostí, důležitá je zároveň ale i psychoterapie.

 

Doufám, že Vám to takhle stačí, případné další dotazy ráda zodpovím.

 

S pozdravem, 

VP

DMS

Zpět