Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Xanax

Misa

Dobry den. Chcem sa spytat ako mam zacat vysadzat xanax. Beriem ho s tritticom 6 tyzden na noc 0.5...mozu byt silne abstinecne priznaky pri jeho vysadzani? Ako spravne vysadit? Dakujem

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

děkujeme za dotaz.

 

Nejprve je důležité poznamenat, že neberete vysokou dávku a ani podle toho, co říkáte, nikterak dlouho, dokonce i v délce, která je povolená.

 

Podstatné je, aby prvně věděl o Vašem úmyslu vysazovat Váš ošetřující lékař/ka. Pokud se na vysazování domluvíte, pak je dobré vysazovat pozvolna a postupně. Pokud se vysazuje pomalu, nebývají abstinenční příznaky výrazné. Postupným vysazováním se předchází kromě abstinenčních příznaků také tzv. rebound fenoménu, tj. návrat příznaků, na které byla léčiva původně nasazena, často v závažnější míře než původně.

 

Samotné vysazování a jeho "strmost" vychází z individuálních potřeb jedince. Může probíhat několika způsoby.

 

Obecně je při vysazování benzodiazepinů možný standardní postup přes převedení pacienta ze střednědobě/krátkodobě působícího benzodiazepinu (např. alrazolam (Neurol, Xanax,...) na dlouhodobě působící benzodiazepin (např. clobazam, diazepem nebo chlodiazepoxid) a ten se pomalu vysazuje. Tím, že je dlouhodobě působící se předchází vzniku abstinenčních příznaků a rebound fenoménu. Tento způsob se nejčastěji volí za hospitalizece při pobytovém způsobu vysazení benzodiazepinů. Nemyslím si, že by tento způsob byl vhodný u Vás.

 

Další možností je si dohodnout s ošetřujícím lékařem "vysazovací kalendář", kdy budete postupně, plynule a pozvolna každý týden vysazovat část své dávky tak, aby nedošlo k výše uvedenému. Při vysazování se musí postupovat pozvolna a je možné se vracet o krok zpět vždy, když se pacient cítí nedobře. Problémem tohoto způsobu je, jak jistě chápete, že může trvat opravdu velmi dlouho - je to takové "krok dopředu, dva kroky dozadu". Tento bych označil jako pro Vás vhodný.

 

Třetí možností je vysazování jakýmsi exponenciálním způsobem, tj. relativně rychle se vysadí 50 % původní dávky, pak pomaleji 25 % původní dávky a ještě pomaleji posledních 25 % původní dávky. I tento způsob by Vám mohl vyhovovat.

 

Asi posledním možným způsobem je vysazení benzodiazepinů za současného pokrytí pacienta antiepileptiky, ideálně za pomocí pregabalinu (originální léčivý přípravek Lyrica). Pregabalin je antiepileptikum, které se podává v různých indikacích (neuropatická bolest, epilepsie, generalizovaná úzkostná porucha) a je s výhodou použitelný právě u pacientů, kteří užívali benzodiazepiny na úzkosti, protože moduluje úzkostnou symptomatologii a ulevuje tak pacientovi od úzkostí. Zároveň také pokrývá možné abtinenční příznaky po benzodiazepinech a navíc pokrývá i možné komplikace odvykacího stavu v podobě epileptických záchvatů. V podstatě to pak vypadá tak, že pomalu nasazujete dávku pregabalinu za současného užívání benzodiazepinu až se dostanete na cílovou dávku pregabalinu (nejčastěji se pohybuje mezi 150-600 mg pregabalinu denně), pomalu vysadíte benzodiazepin a následně po nějaké době pomalu vysadíte i pregabalin. S tímto postupem jsou dobré zkušenosti a navíc pregabalin nemá závislostní potenciál a je schopen pokrýt všechny problémy, které by při vysazování benzodiazepinů mohly nastat. Nemyslím si, že ve Vašem případě je nutné krytí jinými léčivy a navíc již berete trazodon (Trittico).

 

Jaký postup se zvolí, je pak na ošetřujícím lékaři a dohodě mezi pacientem a ním. Někdo volí cestu vysazení bez medikace, někdo volí záměnu za dlouhodobě působící benzodiazepin, někdo si zvolí cestu za pomocí medikace pregabalinem. V našem zařízení obecně u pacientů preferujeme medikaci pregabalinem z výše popsaných důvodů, ale někteří si i přes naše doporučení volí způsob vysazení bez medikace, i když tento s sebou nese zbytečnou zátěž v podobě možných komplikací, nicméně tento způsob volíme předně v případě vysazování vysokých dávek benzodiazepinů a dlouhodobého užívání (v řádu měsíců až let).

 

Stačí to takto? Pokud budete potřebovat, prosím, neváhejte napsat další dotaz.

 

S pozdravem

Dr. Zbyněk Oktábec

 

 

DMS

Zpět