Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

xanax

Romana

Dobrý den, užívám 2 měsíce Eliceu 10 mg a k tomu xanax SR 0,5 ráno a večer. Ráda bych začala xanax vysazovat, poradíte mi jak? Zkoušela jsem večerní dávku ob den snížit na 1/2, teď po týdnu se mi vrátila plačtivá nálada.Děkuji

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

Xanax Vám byl pravděpodobně nasazen společně s Eliceou, co je běžný postup, než se dostaví učinky Elicei. Na druhou stranu podle současných doporučení by se měly benzodiazepiny užívat maximálně 6 týdnů a do 6 týdnů by se měly postupně vysadit a zároveň by se mělo nastavit dávkování antidepresiv. Předpokládám, že antidepresivum Vám bylo nasazeno z nějakého důvodu (úzkosti, plačtivost, špatná nálada?). Můžu se jenom domnívat, za 6 týdnů by se už určitě měl dostavit účinek Elicei, ale zatím nemáte ještě plné dávkování (ne vždy je plné dávkování nutné, ale to může rozhodnout Váš ošetřující lékař, který zná Váš stav a ví, proč Vám nasazoval Eliceu). Mluvila jste o postupu léčby s Vaším doktorem? Určitě by bylo dobré konsultovat postup s Vaším ošetřujícím lékařem, který by mohl upravovat léčbu dle Vašeho aktuálního zdravotného stavu.

Obecně, určitě je vhodné užívat Xanax co nejkratší dobu, jenom když je to nutné. Znižovat byste měla postupně, pokud Vám znížení o půlku dělá nepříjemné stavy, tak znížit jenom o čtvrtku. Počkat několik dní, klidně i týden. Znižovat střídavě, tj. ubrat buď z večerního, pak ale další znížení dávky by mělo následovat z ranního, až se Váš stav stabilizuje, tak opět znížit večerní, pak zase ranní. Může se stát, že se nějakému dyskomfortu nevyhnete, ale jde o to, aby Váš stav byl snesitelný, ne vysloveně nepříjemný.

Doufám, že jsem Vám alespoň trochu poradila, doporučuju ještě postup probat s Vaším lékařem.

 

Přeju ať se Vám daří, s pozdravem

VP

DMS

Zpět