Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Alenka

Dobrý den, ráda bych se opětovně zeptala ohledně vysazování Rivotrilu. Beru ho zhruba 8 měsíců denně(dostala jsem ho na úpornou nespavost), nejdříve jsem brala 3 měsíce 0,5mg pak jsem pomalu po čtvrtinkách začala dávku snižovat(po třech týdnech o čtvrtinku), na poslední čtvrtince jsem dostala abstineční příznaky(opětně nemožnost spát, silná úzkost, nezpracovatelné návaly myšlenek, hyperaktivita, úplně rozhozeny organismus), bylo mi doporučeno vrátit se na dávku 0,25mg, na té jsem setrvala téměř dva měsíce než se abstineční příznaky uklidnily, teď jsem znovu snížila o čtvrtinku a po třed týdnech znovu absolutní nespavost, úzkost,návaly myšlenek....Je ještě vůbec možné po tak dlouhé době úžívání to vysadit amboulantně a bez pomocí jiných léčiv? Ráda bych rivotril vysadila(neboť mi už nedělá dobře), ale bohužel je to pořád nahoru dolů a je to poměrně psychicky i fyzicky náročné. Prosím tedy o radu, jakou cestou vysazování bych měla volit po tak dlouhé době užívání? Nebo už je na lepší jít na detox?

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

vysazujete uplně přesně podle pravidel a ano, opravdu je možné vysadit ambulantně a není nutné jít na detox. Často se mluví o tzv. fenomenu poslední dávky, tj. že nejtěžší je poslední krok, vysadit tu poslední nízkou dávku, která Vám zbývá do úspěšného kompletního vysadění. 

Rivotril jste dostala původně kvůli nespavosti a zdá se, že za těch 8 měsíců se nevyřešil problém se spánkem, proto při vysazování se u Vás dostavuje nespavost. Zkuste poprosit svého lékaře, aby Vám alespoň na přechodnou dobuá předepsal nenávykový lék na spaní, abyste se zbytečně tolik netrápila. Možností je mnoho, existují antidepresiva, které upravují spánek (např. Trittico, Mirtazapin, Valdoxan), může Vám pomoct např. Circadin, nebo často jsou účinné neuroleptika v nízkých dávkách (Quetiapin nebo Buronil, při úporné nespavosti Tisercin). Při úzkosti se dá využít např. Atarax, antihistaminikum, nenávykové. Tyhle léky můžete brát jenom přechodnou dobu, než se Váš stav nestabilizuje po vysazení Rivotrilu, nebo v případě anidepresiv je můžete brát dlouhodobě, pokud z nich budete profitovat.

 

Moc Vám držím palce, aby se Vám ten poslední nejtěžší krok povedl a nebojte se využít alespoň dočasně i jiné léčiva. Pozor na zolpidem (Hypnogen, Stillnox), to by bylo z bláta do louže.

 

Moc Vám přeju, abyste to zvládla, s pozdravem

VP

 

DMS

Zpět