Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Radka

Dobrý den,prosím o radu.Mám panickou poruchu, teď už asi i gener.úzkostnou poruchu.Roky jsem měla období klidu a byla jen na udržovací dávce Asentry a to půlce z 50 mg. Tak dvakrát do týdne jsem brala Neurol 0,25.Letos v dubnu jsem dostala BPPV a dostala jsem se z toho do takové úzkosti, že jsem napřed každý třetí den a pak každý den musela brát čtvrtku Neurolu. Dostala jsem strach ze závislosti a na moji prosbu jsem nastoupila dobrovolně do léčebny, aby mi bylo pod dohledem nasazeno AD. Nasadili mi Lyricu a k tomu třikrát denně Rivotril. Neurol a Asentru \"utnuli\".V léčebně jsem byla tři týdny a když jsem přišla domů, zjistila jsem, jaké je Lyrica \"sviňstvo\".Jsem nešťastná, vůbec mi nepomáhá, cítím se hůř jak před léčebnou.Navíc se nemůžu zbavit Rivotrilu,musím brát půlku z 0,5 ráno a půlku z 0,5 večer,abych aspoň trochu vegetovala.Život je to o ničem, nevím jak z toho ven.Může to být vysazením Neurolu, který jsem roky brala nebo třitýdenním pravidelným užíváním 0,5 Rivotrilu třikrát denně?Jsem z toho nešťastná a ještě když čtu, jak se Lyrica špatně vysazuje, kolik lidí naříká, líčí přímo hororově(

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

na úvod chci říct, že Lyrika není svinstvo, ale lék, který se kromě jiného užívá při úzkostech a často i při odvykání nebo při vysazování benzodiazepinů. Nevím, jestli už máte dostatečnou dávku Lyriky, ale plný nástup účinku můžete čekat až za několik měsíců. Nepotkávám se v praxi s pacientami, kteří by naříkali, jak se Lyrica hororově vysazuje. Ani jsem se zatím v praxi s nikým nesetkala, kdo by měl díky Lyrice nějaké problémy. Občas se stane, že lék někdo netoleruje, tak se prostě vysadí a hledá se něco jiného.

Po měsíci užívání 1,5mg Rivotrilu denně už můžete pociťovat mírnější odvykací příznaky, které samozřejmě mohou být nepříjemné. 

Domnívám se, že byste opět měla užívat antidepresivum ze skupiny SSRI, jako jste užívala například Sertralin, pokud jste na něm byl dlouho stabilizovaná, nevidím důvod k vysazování a pokud trpíte úzkostní a panickou poruchou, je antidepresivum opravdu na místě v pravidelné medikaci.

Poraďte se se svým ambulantním psychiatrem a poproste ho, aby Vám opět nasadil antidepresivum.

Až Vám bude líp, pak můžete pomalu začít vysazovat Rivotril, ale nespěchejte na to. Dejte se nejdřív do pořádku.

 

Přeju, aby Vám bylo brzy líp.

VP

DMS

Zpět