Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril-nespavost

Michal

Dobrý den,
v minulosti jsem již dotaz pokládal snad nevadí, že se táži opakovaně.Nebudu dlouze vypisovat mé problémy zpětně(bral jsem antidepresiva, byla mi diagnostikována panická porucha-aniž bych měl panické ataky apod.) Má důvěra v lékaře ze zkušeností není dobrá, vždy jsdm odešel s předpisem na antidepresiva či jiné léky jako hypnogeny, benzodiazepany apod.po 5 minutách rozhovoru a tato\" péče\" o mě jako pacienta mě dostala až do fáze, kdy momentálně užívám pár měsíců (přibližně 3) Rivotril \"jen\" 0,25mg někdy 0.5mg pouze na spaní, všechny antidepresiva jsem vyhodil do kontejneru a nehodlám se k nim vracet, myslím si, že občas nadužívám alkohol a bezmyšlenkovitě si i poté vezmu Rivotril přitom vím, že tato kombinace je hloupá a nezodpovědná.Má otázka je tedy jakým způsobem vysadit Rivotril na 0 a co by jste mi prosím poradili pominuli-li spánkovou hygienu jako vhodné doplňky stravy na spánek? Jednodušše bez léků špatně spím, dlouho usínám jsem pak vyčerpaný, ale závislost na benzodiazepanech mi nepřipadá jako vhodný způsob...Jinak trpím částečně útkostmi, depresemi-vše zvládám, jen ten spánek...Tryptofan? Melatonin? Poraďte prosím výjma léků, které brát nechci a odmítám.Vyřazení alkoholu beru jako samozřejmost.Děkuji za jakkoukoliv radu a omlouvám se za dlouhý dotaz.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

Rivotril vysaďte postupně, nejdřív si berte půlku na spaní, po týdnu jen čtvrtku další týden a pak už žádný. Pokud to nepůjde, můžete pak ještě zkusit brát obden čtvrtku a až pak vysadit. Během vysazování abstinujte od alkoholu uplně, pokud to půjde. Nespavost bude nějakou dobu přetrvávat, může i měsíce, s tím počítejte.

Z léků bez předpisu toho moc na výběr není, v lékarně Vám poradí různé léky na bylinné bázy typu Persen a podobně, nebo meduňkový čaj, můžete zkusit.

Na bazi melatoninu existuje lék Circadin, ten ale bez receptu neseženete. Taky se dají použít antihistaminika typu dithiaden nebo prothazin, nebo nízké dávky antipsychotik - quetiapin, tiapridal, ale opět jsou jenom na předpis. Dále antidepresiva v nízkých dávkách - konkrétně Trittico nebo Mirtazapin, upravují časem spánek.

 

S pozdravem, 

VP

DMS

Zpět