Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Xanax + ...

-

Dobrý den, mám na vás dva důležité dotazy. 1. Má psychiatrička mi naprosto přestává vyhovovat, dle mého ani neví, co se ve mě děje, jinak by postupovala jinou cestou. Antidepresiva v mým případě fungují pouze na mírné úzkosti, nicméně stavy paniky mám. Byl jsem hospitolizován pro tuto nemoc a pro užívání BZD. Nicméně v mém případě opravdu není jiné cesty. Psychoterapii jsem zkoušel, všechno možné ale panika se zkrátka spustí a trvá ! Proto se chci zeptat obecně : Je možné NÁRAZOVÉ a nikoliv pravidelné užívání 0,25 alprazolamu ? Další dotaz: Prý si mohu změnit psychiatričku a přihlásit se k nové. Zkrátka nesouhlasim s touto léčbou, na uklidnění sice mám jakýsi BZD ale naprosto nefunkční. Myslím, že sám vím asi nejlépe jak mi je a pokud vím, tak je rozhodně lepší užívat nárazově Xanax, než se takhle trápit dál. Mj. užívám Trittico + Arketis. Prosím o odpověď. Předem děkuji.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

ano, nárazové užívání v případě potřeby při panických stavech je v pořádku, je doporučované nosit sebou něco jako "první pomoc" lék, který víte, že Vám v akutním stavu pomůže. Hodně pacientů nosí v peněžence benzodiazepin, protože vědí například, že je může úzkost a panika přepadnout v dopravním prostředku nebo v jiné situaci a pak ho mají po ruce a užijí, není s tím problém. Taky jim často stačí vědět, že mají tu možnost, pokud by se něco opravdu dělo a někdy i bez potřeby užití benzodiazepinu záchvat zvládnou, dává jim to pocit jistoty.

Psychiatričku samozřejmě změnit můžete. Obvolejte si ambulantné psychiatry a zjištěte, kdo má volnou kapacitu a kdo Vás vezme. Stává se, že nám lékař nevyhovuje, pak doporučuju změnit. Ne s každým si sedneme, tak to v životě chodí.

 

Hezký den,

VP

DMS

Zpět