Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

XX

-

Další dotaz, pokud člověk má v minulosti prodělanou závislost, tak už nemůže BZD užívat ?? - Tzn. pokud není jiná možnost tak už má člověk doživotně prožívat neskutečné, nepříjemné stavy, kvůli kterým už ani nemůže do práce, jen proto, že už BZD zkrátka nemůže? Prominte, ale to je dle mého opravdu přehnané..

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den.

 

Není nikde vysloveně zakázané předepisovat benzodiazepiny, pokud byl člověk v minulosti závislý, ale nedoporučuje se to. Jde i o to, na čem byl závislý, pokud na benzodiazepinech, pak je malá pravděpodobnost, že do toho opět nespadne. U alkoholu je to taky problematické, často vidíme záměnu alkoholu za léky nebo obráceně a rozvoj závislosti eventuálně kombinace alkohol a benzodiazepiny. 

Pokud byl někdo v minulosti závislý, a například trpí sdilnými bolestmi, není správné danému člověku nenasadit opiáty a nechat ho trpět. Vždy se to posuzuje individuálně.

Vždy je to na domluvě s Vaším ošetřujícím lékařem. Pokud Vám Váš lékař nechce psát benzodiazepiny, určitě má k tomu své důvody. Existujou i jiné léky než benzodiazepiny, kterými by se dal Váš stav stabilizovat. Pokud ne, tak se musíte zkusit domluvit s Vaším lékařem, nebo lékaře změnit.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět