Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Lexaurin

Jana

Dobry den pan pan doktor. Chcem sa opytat ci mozem byt zavisla na 1/4 lexaurinu 3mg, ked ho takto beriem skoro rok. Dostala som ho ako podpornu liecbu pri hyperfunkcii stitnej zlazy. Mala som ho brat celu tabletku pri zvysenej nervozite,ale beriem ho denne, ale len tu stvrtku. Dakujem za odpoved. Prajem vsetko dobre.

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

děkujeme za dotaz.

 

Závislost je komplexní onemocnění, které ovlivňuje somatickou, psychickou, sociální i spirituální stránku jedince. Diagnostika závislosti není jen o průkazu abstinenčních příznaků při odnětí látky - to je jen jeden ze symptomů.

 

Pokud tedy standardně chodíte do práce, užívání bromazepamu Vás nikterak neovlivňuje v jiných oblastech, tak závislost diagnostikovat rozhodně nelze.

 

Nicméně benzodiazepiny nejsou indikované k dlouhodobé terapii. Pokud vyžadujete medikaci na stavy nervozity denně, nebo víceméně denně, byla by vhodná změna medikace na některé léčivo bez závislostního potenciálu, vhodné k podávání jako dlouhodobá medikace.

 

Zkuste si o tom pohovořit s Vaším ošetřujícím lékařem, určitě spolu vymyslíte nějakou alternativu, kterou je bezpečné užívat dlouhodobě.

 

Stačí to takto? Pokud byste potřebovala, neváhejte napsat další dotaz.

 

S pozdravem

Dr. Zbyněk Oktábec

DMS

Zpět