Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

úzkosti

henele

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, bral jsem v minulosti 2x aurorix 600mg den, vždy zabral asi po měsíci a byl jsem ok.,
Teď poslední týden v červnu nové starosti mamce amputovali prst na noze(diabetes) tak jsem dostal o ní velký strach co bude do budoucna. Další problém že nám v bytě po přívalovém dešti stříklo wc(tak jsem měl z každého mraku šílený strach), v práci jsme toho měli hodně, všechno se mi to nazbiralo.. aurorix po 2vou a půl měsíci ne účinkoval a tu samou dobu jsem spal jen do 3 nebo do 4. Nově(3 týdny) jsem dostal jsem ráno 0,5 brintellix a na noc 75 trittico, zdálo se to být vše ok týden jsem spal, potom zase vše na začátku. Z brintellixu se mi do teď motá hlava je z toho nevolno, mám třes, nechutenství, pocit jak kdybych se už z toho nemohl vyhrabat. kvůli tomu že jsem se budil v noci, jsem navýšil trittico na 100,ráno jsem se vzbudil a celý den parádní jako bych žádné úzkosti neměl. existuje proto nějaké AD s podobným účinkem aby se to pěkně spojilo? typy jako brintellix mi asi nesedí. Omlouvám se za dlouhý text. Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

sám píšete, že máte momentálně hodně starostí mimo Vás, které Vašemu stavu uplně nepřidávají. Na druhou stranu píšete, že po navýšení Trittica na 100mg je to dobrý, i přes to, že Brintellixu máte jenom 5mg a není Vám z něho dobře. 5mg není v žádném případě účinná dávka a nemusíte ho tolerovat, zdá se, že zatím Vám zabírá Trittico, kde je ještě veliká možnost k případnému navyšování dávek. Většinou jsou nežádoucí účinky při nasazování nového antidepresiva přechodné a odezní, ale někdy jsou tak nepříjemné, že je potřeba daný lék vysadit a hledat jiný.

 

Občas se stane, že nám některé antidepresivum nesedne a přináší tělesné nepříjemné příznaky. Ze stejné skupiny jako Brintellix není zatím jiné antidepresivum k dispozici, existují jiné skupiny, které se liší aktivujícím nebo tlumícím potenciálem, účinností na depresivní, úzkostné příznaky nebo poruchy spánku a podobně. Je to čistě individuální a na zvážení Vašeho psychiatra, který Vás zná a ví, které vlastnosti antidepresiv jsou pro Vás nejvýhodnější.

 

S pozdravem,

Pavlíková

DMS

Zpět