Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril-nespavost, reakce

Michal

Děkuji za odpověď,
nicméně na radu, jak se zbavit Rivotrilu a nespavosti bez užívání léků a navrácení zdravého spánku jste mi odpověděla, že pokud vysadím Rivotril mám počítat s několikaměsíční nespavostí nebo mám nasadit antipsychotika, léky jako Mirtazapin či antidepresivum Trittico apod...Asi jste nepochopila mou snahu o spánek BEZ LÉKŮ a bohužel s tímto přístupem jsem se setkal i v praxi- vysadíme jeden lék a nasadíme jiný-moc tomu v dnešní době nerozumím, proč jsou lidé \"přecpávání\"léky a stejně se časem vrátí a to většinou s většími problémy a v horším stavu než byli místo hledání příčiny problémů.Můj dotaz tedy zní, co všechno člověk může udělat jako maximum na zdravý kvalitní spánek bez užívání léků? A je to vůbec možné nemůžou nechat benzodiazepany nevratné změny na mozku/spánkovém procesu? Děkuji a příjemný večer.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

pro spaní bez léků můžete udělat jednoduše to, že budete spát bez léků. Na internetu si najdete hodně rad o spánkové hygieně, dodržování režimu dne, jak si zařídit ložnici, informací je hodně, jsou obecně známé. Nic nové Vám neporadím.

 

Poruchy spánku jsou častá příčina relapsu při vysazování hypnotik. Dále se za abusem hypnotik můžou schovávat jiné psychické potíže, které se projevujou i poruchou spánku. Například jsou časté deprese, úzkostné poruchy, kde je dokázaná neurotransmiterová dysbalance v mozku, kterou právě některé psychiatrické léky typu antidepresiv vyrovnávají. Po odeznění příznaků se doporučuje daný lék užívat ještě půl roku a pak vysadit. Neznamená to, že vyměňujeme léky za jiné léky a pořád chceme, aby naši pacienti brali léky, naopak, ale z laického pohledu se to tak samozřejmě jevit může, omluvám se za nepřesné zodpovězení původního dotazu.

 

Věřím, že teď jsem Vám už odpověděla na to, jak spát bez léků.


Přeji hezký den,

VP.

DMS

Zpět