Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Alenka

Dobrý den, opět se dotazuji ohledně Rivotrilu. Nyní beru 2/3 0,5mg Rivotrilu, beru ho již rok každý den kvůli nespavosti a tuto dávku si ještě půlím a beru jednu dávku před spaním a druhou, když se v noci probouzim. Začala jsem rivotril dělit na dvě části, neboť mé tělo reaguje na celou dávku divně( vždy když lék sním začnu se klepat, mam úzkost a občas při zavření očí vidím příšenosti, se kterých se hrozně klepu) Zkoušela jsem rivotril už několikrát vysadit, bohužel na všechny léky, které mi byly dávány a jsou mám vedlejší či opačné účinky a tak nemohu s vysazením pohnout. Ale v současné době i když dávky nesnižuji se pořad divně třesu i přes den a bývám tak nějak mimo a tento stav je velmi nepříjemný,také se mi do hlavy tlačí nepříjemné myšlenky a při zavření očí vídím přišernosti, což se dříve stávalo jen po těsném vzetí léků.Někdy se i škubu, rukama a nohama. Může se jednat o nějakou psychickou poruchu? Dokud jsem rivotril nebrala neměla jsem nikdy takové potíže. Žádala jsem lékaře o změnu léků, ale bohužel mi nechce jiné pro stálé nežádoucí účinky dát. Můžete mi prosím poradit, co mohu v této situaci dělat, jestli je ještě možné použít jiné léky na vysazení? A dále bych se zeptala, zdali je vhodné zkoušet snižování bez pomocných léků a jak rychle bych měla snižovat po roce užívání? A jaký máte názor na léky Fevarin, Lyrika, nebo Guajacuran? Byl by některý s léků vhodný na vysazování při mé urputné nespavosti a při stavech, které při užíváni rivotrilu mám? Moc děkuji za odpověď

Odpověděl: Markéta Kordová

Alenko, dobrý den.

 

Bohužel, internetové poradenství má své limity, toto je již přes naše možnosti. Píšete celkem po 14té, opravdu nevíme, co bychom Vám nového mohli sdělit.

 

Kolegové  PharmDr. Bc. Zbyněk Oktábec, Ph.D. et Ph.D. a MUDr. Veronika Pavlíková Vám několikrát velmi svědomitě na Vaše dotazy odpověděli. Možná by nebylo od věci si vše znovu pročíst.

 

Kódy dotazů a odpovědí zde: 395207,904880,311547,417308,555330,406153,137229,811352,547583,125519,741014,769399

 

To co popisujete, by bylo rozumné probrat v osobním kontaktu s ošetřujícím lékařem. Nejenom, že zná diagnózu, celkový zdravotní stav, ale také celkovou situaci. Mluvte s ním o tom. Pokud s Vaším lékařem nejste spokojena, máte nějaké pochybnosti, máte právo jej změnit.

 

Za tým Drogové poradny, Markéta Kordová

 

 

DMS

Zpět