Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Ondra

Dobrý den, potřebuji se zeptat, začal jsem užívat místo Neurolu Lexaurin, z důvodu že Lexaurin mi přeci jen pomůže víc. Beru necelé 3 mg denně. Uklidní uvolní a vše ale jedna potíž mi zůstala a to je obtížné usínání. Chci se zeptat, dostal jsem kapičky Rivotrilu od známé, že po něm usne prakticky ihned. Je pro mě možné začít užívat Rivotril místo Lexaurinu? A jaký je prosím mezi těmito léky rozdíl?
Dg. Těžká úzkostná porucha, chronická depresivní porucha, panické ataky.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den,

 

všechny vyjmenované léky jsou benzodiazepiny a jsou mezi sebou volně zaměnitelné. Pokud trpíte danými diagnozami a užíváte jenom benzodiazepiny, tak si časem příznaky jenom zhoršíte. Benzodiazepiny se užívají spíš akutně, pokud máte panickou ataku, nebo přechodně do nástupu účinku antidepresiv.

Nejsem zástancem toho, aby si lidi mezi sebou vyměňovali léky bez porady s lékařem. 

 

Jednotlivé benzodiazepiny se mezi sebou liší délkou působení, dále jestli převládá hypnotický (tlumivý, na spánek) nebo anxiolytický (proti úzkosti) efekt.

 

Takže abych odpověděla. Místo Lexaurinu můžete užívat Rivotril. Osobně si ale myslím, že jsou lepší a vhodnější léky na spaní, než zrovna benzodiazepiny. Benzodiazepiny narušují architekturu spánku, spánek není tak kvalitní. Existují modernější léky, s minimálním návykovým potenciálem a zachovávající architekturu spánku. Na benzodiazepiny vzniká časem tolerance a účinek už není takový, jako byl na začátku. Z toho důvodu můžete časem začít navyšovat dávky. Dále je známo, že benzodiazepiny časem zhoršují příznaky, na které původně zabíraly. Přestanou mít dostatečný anxiolytický a hypnotický efekt.

Doporučila bych Vám návštěvu psychiatra, kde byste společně pořádně nastavili medikaci, která by Vám pomáhala.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět