Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazování Xanaxu

Mili

Dobrý den, asi rok beru Xanax, ráno jeden 0,5 a na noc také jeden 0,5
Jak bych měl postupovat při vysazování. Je to lék s pozvolným uvolňováním Alprazolamu a nedá se dobře půlit. Nerad bych měl abstinenční příznaky. Nebylo by lepší k němu začít užívat jiný nenávykový lék a jaký? A po úplném vysazení Xanaxu vysazovat i ten nenávykový? Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den.

 

Když užíváte Xanax s prodlouženým uvolňováním, tak ho půlit můžete. Je to malá dávka a nějaké malé rozdíly mezi jednotlivými půl tbl. Vám nebudou dělat potíže. Běžně se vysazuje rovnou celá tbl prodlouženého Xanaxu.

 

Ohledně podpůrné medikace Vám nemůžu uplně přesně poradit, protože nevím, jaké máte potíže. Jsou to úzkosti? Nebo deprese? Pak by přicházely do úvahy antidepresiva (např. SSRI). Nebo máte potíže se spaním? Pak z antidepresiv Trittico nebo Mirtazapin. Nebo potřebujete ulevit od úzkosti co nejdříve, jak se objeví? Pak například Atarax, nebo nízké dávky antipsychotik jako quetiapin nebo chlorprothixen. Pokud byste užíval antidepresiva, ty se berou dlouhodobě, udává se, že po odeznění příznaků ještě půl roku a pak se vysazují.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět