Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril-Ketilept

Help89

Dobrý den Veroniko,
můj dotaz je prostý, ale pro mne zásadní. Nějakou dobu jsem užíval Rivotril pouze na noc mám problémy se spánkem a přírodní prostředky mi nezabíraly. Jedná se o časové období 1,5roku přibližně a dávky Rivotrilu byly od 0.125mg (placebo) po 1 mg maximálně, ale v průměru nejčastějsí dávka 0.25-0.5mg čili žádné extrémy.Jelikož jsem si uvědomoval, že jsem již minimálně psychicky asi i fyzicky závislý doktpr mi předepsal Ketilept 25mg tedy antipsychotikum-spím po něm jak dřevo, ALE necítím se ani po 5dnu užívání dobře.Spím, ale přes den ospalost, pocit myšlení a vnímání jako "v mlze" až k večeru se cítím ok. Můžete mi prosím Vás napsat zda je vhodnější zůstat u Rivotrilu po kterém mi bylo dobře nebo setrvat u Ketileptu a zvylnput si na něj-je také návykový? Není to řešení pouze "z bláta do louže" nebo je to pro mne krok dopředu odprostit se od Rivotrilu? Moc děkuji za objektivní odborný názor...snažím se zvolit co nejschůdnější a nejšetrnější lék pro mé tělo...případně, kdyby jste se vy sama dostala do fáze, že by jste musela užívat psychpfarmaka na problémy se spánkem jaká by to byla? DÍKY MOC :) Michal :) PS: Rád bych toto řešil s mým psychiatrem, ale příjde mi, že mi háže léky za léky a je mu prakticky jrdno, co to se mnou udělá-nemám již v něm absolutně žádnou důvěru :(

Odpověděl: Veronika Pavlíková

 

Dobrý den.

 

Na Vaší otázku nejde úplně jednoznačně odpovědět. Je hodně lidí, kteří užívají půlku Rivotrilu na spaní léta a nemají potřebu navyšovat dávky a nemají jiné potíže. Je ale nutné mít na paměti, že Rivotril (a ostatní benzodiazepiny) narušují architekturu spánku, mění se poměr mezi REM a NREM fázemi a spánek není tak kvalitní. Po mnohaletém užívání vyšších dávek dochází k poruchám paměti, ve starším věku jsou časté paradoxní reakce (např. Neúčelná aktivita) a poruchy rovnováhy včetně pádů a zranění. Časem se také může hypnotický účinek vytratit a je nutné dávku navýšit. Novější jsou tzv. Z-hypnotika (zolpidem), u nás známé jak Hypnogen, Sanval, Stilnox .. nenarušují tolik architekturu spánku, ale také na ně může vzniknout tolerance a závislost stejně jako na benzodiazepinech.

Derin se v nízké dávce používá na spaní. Je to neuroleptikum a stává se, že někdo je víc citlivý a účinek přetrvává ještě i dopoledne, občas mi pacienti popisují, že se ráno cítí, jak kdyby spadli na hlavu. Ale Derin není jediný lék, který můžete zkusit na spaní. Z neuroleptik je velice dobře tolerovaný Buronil a nezvyknou se pacienti stěžovat na nějaký útlum ráno. Nebo pak se dá ještě zkusit vybrat nějaké tlumící antidepresivum - Trittico anebo Mirtazapin, ty jsou paradoxně účinnější na spánek v nízkých dávkách a antidepresivní účinky jsou až u dávek vyšších. Taky se může předepsat Valdoxan, který patří mezi antidepresiva. Všechny tyhle léky nejsou návykové a dají se podávat v podstatě neomezeně dlouhou dobu.

Mám celkem dobré zkušenosti s lékem Circadin - obsahuje melatonin. Je indikovaný pro krátkodobou léčbu nespavosti u pacientů starších 55 let (dle doporučení 13 týdnů).

Výběr je bohatý, rozhodnutí je na Vás a domluvě s Vaším lékařem, který Vám určitě poradí ještě další možnosti, protože Vás zná líp.

 

S pozdravem,

VP

 

DMS

Zpět