Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

prosba o radu

Viki

Dobrý deň, opäť Vás chcem poprosiť o radu.Bol mi naordinovaný buspiron 2x10 mg, vzhľadom k mojej diagnóze úzkostná porucha a sociálna fóbia. Nakoľko buspiron môže spôsobiť nespavosť, viete mi poradiť v akom čase by som mala užiť druhú dávku lieku, aby sa zmiernil tento nežiadúci účinok a zároveň dosiahol požadovaný terapeutický efekt? Na noc užívam trazodon 50 mg+klonazepam 0,125 mg+zolpidem 5 mg pri predčasnom prebudení. Vzhľadom k skutočnosti, že tieto liečivá sú substrátmi CYP 3A4 /prosím opravte ma ak sa mýlim/, je takéto dávkovanie správne, resp. myslíte si, že vzájomná kombinácia buspiron+trazodon je vhodná? Výrobca Egis Pharmaceuticals uvádza,že súčasné užívanie oboch liekov môže viacnásobne zvýšiť ALT. Myslíte si, že po 4 týždňoch
by som mala postupne vysadiť trazodon a užívať iný liek? Melatonín by mohol pomôcť, avšak uvádza sa, že môže indukovať CYP 3A4. Prosím o radu a ďakujem za odpoveď.

Odpověděl: Veronika Pavlíková

Dobrý den.

 

Buspiron by se měl užívat vždy ve stejnou dobu. Záleží také na Vašem spánkovém režimu, v kolik chodíte spát. Nespavost se udává jako možný nežádoucí účinek, to znamená, že nemusí u každého vyvolávat nespavost. Jinak na úzkost je to dobrý lék, nenávykový, ale účinky se projeví až po pár týdnech. Co se týče indukce CYP3A4 - hodně léků je metabolizováno přes CYP 3A4, některé jsou induktory, některé inhibitory a některé soutěží o daný enzym. Obecně, pokud mám induktor CZP3A4, tak bych měla dávku dalšího léku, který se metabolizuje přes daný enzym zvýšit, protože se lék bude metabolizovat rychleji. Je potřeba na to dávat pozor u silných inhibitorů a silných induktorů a hlavně u léků, kde je úzké terapeutické okno - kde je malý rozdíl mezi dávkou účinnou a dávkou toxickou. Co u Buspironu ani u Trittica není a u melatoninu také ne. Udává se, že může dojít k zvýšení ALP - opět, může, ale nemusí. Je vhodné skontrolovat jaterní testy před nasazením léčby, pak po třech měsících, při potížích ihned. Buspiron a trazodon můžou v kombinaci vyvolat serotoninový syndrom, je popsaný, ale riziko roste s dávkou a máte nízké dávky. V praxi jsme kombinovali buspiron a Trittico a nesetkala jsem se s poruchou funkce jater ani se serotoninovým syndromem, ale je nutné na to pamatovat a dávat pozor. Jestli vysadit trazodon nebo ne, je spíš na posouzení Vašeho ambulantního psychiatra a také na tom, jestli Vám trazodon pomáhá, nebo ne. 50mg lze vysadit najednou, není nutné vysazovat postupně. Vzhledem k indukci CYP3A4 je spíš reální hladina v krvi u trazodonu nižší, než kdybyste užívala trazodon bez buspironu, takže v podstatě užíváte ještě míň, než těch 50mg. Osobně nevidím smysl v kombinaci minimální dávky klonazepamu se zolpidemem. Tady bych se spíš rozhodovala, co ponechat. Buď klonazepam, nebo zolpidem, nebo ani jedno a hledat jiné možnosti léčby nespavosti. Protože kombinace trazodonu, klonazepamu a zolpidemu je redundantní, máte v podstatě 3 léky na podporu spánku a přemýšlíte o přidání dalšího, takže přdpokládám, že i přes tuhle medikaci máte nadále potíže se spánkem. Vždy je lepší užívat co nejmíň léků a když už, tak v dostatečných dávkách. Zkuste si popovídat s Vašim psychiatrem, jestli by nebylo vhodné léčbu zracionalizovat.

 

S pozdravem,

VP

DMS

Zpět