Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Snižování Rivotrilu

Togog

Dobrý den,
Včera jsem byl u psychiatra a sám jsem mu řekl, že chci vysadit Rivotril. Beru 4 mg denně ve dvou dávkách. Mu to bylo naprosto jedno, klidně by mi napsal další, ale já už nechci. Tělo je unavené a necítím se na rivotrilu dobře. Takto mi to předepisoval 5 let ! Plus antidepresiva. Takže závislost.
No a od pátku přejdu na 3 mg denně, opět ve dvou dávkách a další měsíc na 2 mg. Mám velký strach co se bude dít. Mám psychicky náročnou práci a občas jsem si musel dát o jeden Rivotril navíc. Myslíte , že mé obavy , jsou zbytečné ? Nechci , abych na poradě v práci, když budu mluvit, dostal třeba panickou ataku, to by byl průšvih.
Můžete mi prosím napsat co vše se může stát ?
Jinak užívám druhý týden, doplněk stravy guaranu, malé množství a velice mě mile překvapila. Jsem celý den čili, chuť do práce, lepší nálada. Díky za ráda. S pozdravem D.F

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

předně bych vás chtěla podpořit ve vašem předsevzetí Rivotril vysadit!

 

Co se může stát? Hodně to závisí na tempu, jakým budete vysazovat. Pokud byste vysazoval příliš rychle, mohlo by dojít k tzv. rebound efektu, tedy k nárůstu úzkostí (i s rizikem rozvoje panických atak) spolu s nepříjemnými tělesnými projevy (pocení, bušení srdce, třes, sevřený žaludek, pocity na omdlení), nespavostí... Riziko, že se takové příznaky objeví, můžete minimalizovat tím, že budete snižovat velmi pomalu. Obecná doporučení k vysazování benzodiazepinů včetně klonazepamu/Rivotrilu jsou taková, že první polovinu dávky je možné vysadit rychleji a druhou potom pozvolněji, přičemž se doporučuje snižování o 10 - 25 % denní dávky za týden. Ve vašem případě tedy prakticky o 0,5 mg až 1 mg za týden (či více týdnů). Uvidíte sám, při jakém tempu budou pro vás případné abstinenční příznaky zvladatelné. Celý proces může trvat i několik měsíců, takže to chce trochu trpělivosti, ale jde to!


Může se stát, že nějaké příznaky budete pociťovat i po delší době od vysazení - mohou se objevit ve větší záteži apod. Vše bude dobré konzultovat s vaším psychiatrem, který vám např. může doporučit i vhodnou psychoterapeutickou podporu a další metody, jak zvládat úzkosti i jinou než farmakologickou cestou (relaxace apod.).

 

Spíš pro pořádek dodám, že v nejzávažnějších případech hrozí při náhlém vysazení dlouhodobě užívaných vysokých dávek benzodiazepinů i epileptické záchvaty či delirium a vysadit vše naráz tedy důrazně nedoporučujeme.

 

Budu vám přát hodně zdaru! Pokud byste měl nějaké další otázky, neváhejte se na nás obrátit!

 

Zdraví

T. E.

 

DMS

Zpět