Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Zavisloss

Jajaapaja

Dobrý den,
Asi rok zpět jsem si občas vzala jeden 0,5 neurol a občas zolpinox 10mg, který mě oblbl. Pak jsme zvyšovala dávky, až jsem teď na 16 ks hypnogenu 10mgdenně plus 16 ks neurolu. To bylo teď jeden den. Ještě před 14 dny měl 1ks zolpinoxu účinek. Jakto že teď beru takový množství a ani po tom neusnu. To kvantum na mě vůbec nepůsobí!

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den.

Co se u vás pravděpodobně ukazuje, je nárůst tolerance vůči zmíněným lékům. To znamená, že vyžadujete stále vyšší dávky pro vyvolání stejného účinku (ve vašem případě píšete, že ani takto vysoká dávka už u vás účinek nevyvolá). Tolerance vzniká při déletrvajícím užívání a je jedním z typických rysů závislosti, mj. spolu se ztrátou kontroly nad užíváním či rozvojem abstinenčního stavu po snížení či vysazení dávky.

 

Dlouhodobé užívání tak vysokých dávek hypnotik a benzodiazepinů je hodně rizikové, poškozuje mozek, zvyšuje toleranci a fyzickou závislost. Při náhlém vysazení potom hrozí abstinenční syndrom, který může být při komplikacích (epileptický záchvat či delirium) i dost nebezpečný. Asi vám nemusím říkat, že nespavost ani úzkosti to potom moc neřeší.

 

Pokud vám tedy smím poradit - promluvte si pro začátek s lékařem, který vám léky předepisuje, nebo s vaším praktickým lékařem, psychiatrem... Může lépe zhodnotit vaši situaci a doporučit vám, co podniknout dál. Základem bude pravděpodobně postupné vysazení a na dalších okolnostech záleží, jaká další podpora bude pro vás užitečná či potřebná.

 

Můžeme vám také zaslat kontakty na adiktologické služby ve vašem okolí, když napíšete, které větší město máte v dosahu. Kdybyste měla další otázky, určitě se ozvěte!

 

Přeji hodně zdaru a zdravím!

T.E.

 

DMS

Zpět