Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Náhle vysazení

Karol

Dobrý večer,
Začla bych tím že jsem benzodiazepiny brala 2 roky( je mi 18 let), závislost se u mě začala tvořit poměrně rychle, zvlášť proto, že mi je poprvé podala vlastní máma bez varování jak moc jsou návykové a já v 16ti viděla jen to, že mi je po nich dobře. Takže vysazování pro mě bylo devastující.Ze začátku jsem brala lexaurin u kterého jsem skončila na 16 tabletách, pak jsem přešla na Rivotril který jsem taky začala zvyšovat, ten už byl předepsán psychiatrem. Po sléze mi ho vysadil kvůli mé závislosti. Tvrdé slovo mi řekl až tehdejší přítel, který mě varoval jak to může dopadnout.Bohužel jsem vysadila prášky ze dne na den, takže se mi okamžitě vrátily potíže.Dnes je to 3 měsíce co jsem čistá,ale mám problémy s derealizací na kterou pokud vím zabírá jen Rivotril a s obrovskou přecitlivělostí, skoro pořád brečím, mam silné deprese,mnohdy neumím vstát ani z postele, bohužel se objevují i sebevražedné myšlenky.Zkoušela jsem cbd olej, doplňky stravy GABA, jím zdravé jídlo, než se deprese zhoršila tak jsem zkoušela i cvičit pro lepší náladu, ale nic nezabírá.Je mi pořád strašně zle, nevím jak dlouho to ještě vydržím a ty derealizace,panická ataky jsou příšerné.A jsem strašně podrážděná a pak protivná na všechy okolo, bezdůvodně.Poradili by jste mi prosím co by v mé situaci pomohlo na celkové zlepšení metabolismu (mám všechny možné doplňky stravy apod. nic nepomáhá), derealizaci a zlepšení nálady, odbourání úzkosti?Je mi z toho celkem smutno, jsem mladá, máme s přítelem velké plány které bych nejradši zrealizovala hned,ale nejsem schopná se postavit na nohy.
Děkuju mockrát, Karol.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Karol.

Píšete, že jste benzodiazepiny vysadila před třemi měsíci - akutní odvykací stav máte už za sebou, teď se pravděpodobně potýkáte s pozdními následky po vysazení v kombinaci s návratem původních potíží. Zdravé jídlo, doplňky stravy, dostatek spánku, pohyb, pobyt venku - to všechno je určitě velmi důležité. Ale pokud to nestačí a váš stav se nelepší, doporučila bych vám, abyste opět zkusila promluvit s vaším psychiatrem.

 

Jednak by vám mohla pomoci psychoterapie, kterou vám váš psychiatr může sám poskytovat, případně vás odkázat na vhodného odborníka, jednak můžete společně zvážit možnost podpoření terapie medikací. V úvahu by připadaly např. anxiolytika bez návykového potenciálu (tedy žádné benzodiazepiny), případně např. některá antidepresiva, která mohou pomoci zmírnit úzkosti i paniky, zklidnit výkyvy nálady a podrážděnost i suicidální myšlenky. Bylo by určitě dobré, abyste s psychiatrem probrala všechna pro a proti a měla nějakou představu o tom, jak budete postupovat. Po podrobném rozhovoru s vámi může přijít i s návrhem na jinou medikaci, která vám může pomoci.

 

Držte se, jsem si jistá, že s v hodnou podporou se vám bude brzy dařit lépe!

 

Kdybyste měla ještě nějaké otázky, učitě se ozvěte!

 

T.E.

 

 

 

DMS

Zpět