Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Xanax

Ann

Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Doktorka mi zvýšila dávku Mirtazapinu Sandoz na 15mg na noc a xanax zpátky na 0,5mg ráno a odpoledne a 1mg na noc. Takhle už to beru 14 dní (před tím jsem měla 2 týdny Mirtazapin 7,5mg na noc). Teď mám pocit, že se mi zase vracejí úzkosti a výkyvy nálad. Asi to souvisí i s premenstruačním syndromem a taky se zvyšováním návyku na xanax (s nějakými výkyvy ho beru už od června, kdy jsem začínala s 0,5mg 3x denně). Ty úzkosti teď nejsou nijak extrémní, dá se to vydržet, ale nedovedu si představit nějaké snižování xanaxu a případné zhoršení těch úzkostí. Podle mé psychiatričky trvá než si tělo zvykne na ty antidepresiva a mám čekat až se to srovná. Já se bojím toho, že pořád musím brát ten xanax a zvyšuje se ten návyk. Teď mám pocit, že se mnou ty dávky xanaxu nic nedělají, dřív jsem po 0,5mg byla dost unavená, teď nejsem ani večer po tom 1mg. Přes den na něj občas zapomínám (původně jsem brala 0,5mg v 7:00 a pak v poledne, když už jsem se cítila vážně nervózní (ještě než jsem začala brát antidepresiva), teď ho ráno beru až když vstávám většinou mezi 8-9 a odpolední dávku jsem posunula až na 17-18:00, někdy později, když zapomenu, jednou se mi stalo, že jsem odpolední dávku zapomněla úplně) - nevím jestli ty časové posuny mohou taky hrát nějakou roli. Jak dlouho to může trvat, než začnou více působit ty antidepresiva? Co se dělá v případě, že už víc působit nebudou (doktorka mi říkala, že těch 15mg mirtazapinu by pro mě mělo být tak akorát a nerada by to zvyšovala)? Může mít postupné vysazování xanaxu při braní antidepresiv nějaké příznaky jako zvýšená úzkost a podobně? Stále zároveň chodím na skupinovou kognitivně behaviorální terapii a myslím, že už mi to začíná i trochu pomáhat.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

antidepresivům obecně trvá zhruba 14 dní, než se začnou projevovat jejich pozitivní účinky (během té doby se může naopak ojevit přechodné zhoršení úzkostí či jiné nežádoucí účinky, které ale s časem ustupují). A potom ještě může trvat několik týdnů, než se jejich efekt plně rozvine (řekněme další čtyři týdny). Takže ano, je dost pravděpodobné, že antidepresiva teprve začínají zabírat a že se dá čekat další zmírnění úzkostí. Po několika měsících braní Xanaxu sice u vás nejspíš vznikla jistá tolerance, na druhou stranu, berete ho podle předpisu a nepřekračujete vaše dávky, což je důležité. Jestli ho budete brát o týden nebo dva déle v tuto chvíli není klíčové. Teď bych se soustředila na to, abyste se dostala do větší pohody - ať už díky terapii či kombinaci s antidepresivy. Potom můžete začít Xanax postupně vysazovat. Úzkosti se během vysazování mohou opět objevit, mohou být ale docela mírné - pokud budete začínat vysazovat ve stavu, kdy je budete lépe zvládat, a budete vysazovat pomalu.

 

Chce to mít trochu trpělivost - vlastně sama se sebou. Zvládání úzkostí může chvíli trvat, učíme se to všichni.) Ale postupně to půjde. Držím vám palce, určitě se ozvěte, kdyby vás ještě něco napadlo!

 

Zdravím

T.E.

DMS

Zpět