Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Dotaz

Lik

A ještě jedna věc. Dlouhodobě beru Asentru 75mg a Mirtazapin 15mg a při tom jsem si vytvořil závislost na Lexaurinu. Lze to vůbec odvykat, když vlastně mám narušený ty gaba receptory, takže tělo bude měsíce v excitaci než se to srovná a do toho ještě AD budou podporovat tvoření serotoninu a hlavně v případě Mirtazapinu i noradrenalinu? Děkuji moc za odpověď.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

díky za dotaz.

 

Odvykat určitě lze. Vaše medikace může naopak zmírnit případné projevy abstinenčního syndomu od Lexaurinu, zejména úzkosti a problémy s nespavostí. Antidepresiv se bát nemusíte - jak píšete, zmíněná antidepresiva ovlivňují především aktivitu serotoninu a noradrenalinu, což nejsou excitační neurotransmitery. Samy vzruchy nevyvolávají, jen "upravují" odpověď na excitační a inhibiční transmitery. Nemusíte se tedy obávat, že by kombinace vysazování a antidepresiv způsobila ve vašem organismu nějakou excitační bouři.

 

Co bych vám ale doporučila - vysazovat pomalinku, postupně, klidně jen o desetinu denní dávky za týden. Tím minimalizujete abstinenční projevy a usnadníte vašemu organismu, aby se adaptoval na snížené dodávky benzodiazepinů. Rozhodně nedoporučuji vysazovat naráz, zvlášt pokud berete vysoké dávky a dlouhou dobou. Tam by potom byl odvykací stav náročný a potenciálně nebezpečný.

 

Pokud si nebudete jistý jak postupovat, zkuste se poradit se svým psychiatrem/psychiatričkou. Případně se nebojte znovu obrátit na naši poradnu.

 

Přeji pěkný den a hodně zdaru,

 

T.E.

DMS

Zpět