Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Snižování Rivotrilu

Togog

Dobrý den, již po druhé vysazují Rivotril. Bral jsem ho 4 mg denně. V PL mi ho postupně vysadili za měsíc, ale bylo to moc nepříjemné. Deprese,pocit zmatenosti, horší soustředění, otupělost, celková hybnost těla byla zvláštní. Nedokázal jsem to vydržet a začal brát znovu. Teď s mým psychiatrem snižujeme týdně o 0,25 mg. Nyní jsem na 1,75 mg. Normálně funguji a vše je v pohodě. Vím, že nejhorší bude období kdy budu mít jen 1mg. Napadlo mě , co kdybych měl zase ty svoje stavy, tak si dát Rivotril 2mg , třeba dvakrát do týdne, myslíte , že si tím akorát ublizim ? Jsem mladý člověk a musím prostě fungovat. Díky za nějaký nápad třeba.

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

 

myslím, že si tím ty stavy ve finále jenom prodloužíte a zhoršíte, trochu popletete mozek, který potom bude zase "chtít víc".

 

Domnívám se, že lepší nápad by byl, kdybyste třeba na finální 1 mg tempo vysazování ještě zpomalil (0,25 mg za dva týdny, ale klidně i v delším intervalu). Další varianta je, snížit dávku, o kterou budete snižovat. S tabletami je to trochu ošemetné porcování, ale znala jsem paní, která tuhle variantu zvolila a byla úspěšná. Snáz by to šlo s kapkami, kde 1 kapka = 0,1 mg Rivotrilu. Tam potom můžete ubírat opravdu hodně pozvolna a hladce. Taky je možné tyhle dvě možnosti zkombinovat - ubírat menší dávky a po delší době. Na úzkosti či nespavost vám potom psychiatr může přechodně předepsat nějaké nenávykové léky, pokud by to bylo potřeba.

 

Bude to sice program na delší dobu, ale ty "vaše stavy" by potom neměly nastat (nebo aspoň ne v takové intenzitě). Také berte v potaz, jak dlouho jste Rivotril bral - jestli to byly měsíce až roky, tak může opravdu nějakou dobu trvat, než si tělo zvykne. Dejte tomu čas a půjde to!

 

Držím vám palce, kdybyste měl ještě nějaké otázky, určitě se ozvěte!

 

S pozdravem

T.E.

DMS

Zpět