Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Čtvrtka Lexaurinu v těhotenství

Andrea

Dobrý den, před lety jsem se léčila kvůli úzkostem Lexaurinem. Cca rok jsem brala 3mg denně. Pak když mi došlo, že jsem na tom závislá, tak jsem postupně snižovala až se mi podařilo dostat se na čtvrt tablety denně. Bohužel do nuly se mi to vysnižovat nepodařilo (při vysazení panické ataky). Takže už cca dva roky beru každé ráno čtvrt tablety (té slabší, takže 1,5mg děleno čtyřma:)). Nevím, jestli takto malá dávka působí nebo je to placebo, každopádně bez ní je mi blbě. Momentálně jsem zjistila, že jsem těhotná. Může i takto malé množství miminku uškodit? Případně může to nějak ohrozit těhotenství, když to zkusím vysadit úplně? Pamatuji si, že v době, kdy jsem snižovala, tak i malé snížení se odrazilo tělesně, tak abych o mimčo díky tomu vysazení nepřišla. Jinými slovy - je rizikovější vysadit (bojím se potratu) nebo nevysadit (bojím se aby to neublížilo miminku)? Moc děkuji za odpověď

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Andreo, je moc dobře, že píšete.

Obecně se dlouhodobé podávání benzodiazepinů v těhotenství určitě nedoporučuje, relativně bez rizika je užití občasné (tam jsou potom preferované preparáty s kratším biologickým poločasem). Vaše dávka je na druhou stranu opravdu nízká. Medikace v těhotenství je vždy věcí přísně individuální a vždy je potřeba pečlivě vážit benefity a rizika. Proto by bylo dobré, abyste si o tom v klidu promluvila s psychiatrem, který s vámi všechno probere a naplánuje další postup.

 

Co se týče právě problematiky medikace v těhotenství a během kojení, v ČR se na toto téma specializuje mj. MUDr. Jan Hanka z Národního ústavu duševního zdraví. Zkuste ho kontaktovat - má v této oblasti velký přehled i zkušenosti. Věřím, že vám ve vaší situaci poskytne dobré a fundované doporučení.

 

Odkaz zde:

https://www.nudz.cz/pracovnik/?id=126

 

Je dobře, že se zajímáte o zdraví svoje i svého dítěte, tak se nebojte a se zavoláním nečekejte.

 

Pokud byste měla nějaké další otázky, určitě se znovu ozvěte.

Přeji vám hodně stěstí, ať se daří!

 

T.E.

 

 

DMS

Zpět