Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Abstinenčné priznaky

MaPu

Ďakujem Vám za vašu odpoved, k predošlej otázke.

Chcel vy som vás ešte poprosiť o radu, s vašej skúsenosti ktoré lieky na úzkosť najmenej zaťažujú trávenie (vyvolávajú nevoľnosť), samozrejme chápem že každý sme individuálny a u každého sa nežiadúce účinky môžu vyskytnúť iné len s teoretickej rovine s vašej praxe, psychoterapiu začínam v novom roku a asi by bolo u mna potrebné ju podporiť aj liekmi nakoľko začínam trpieť dosť nechutenstvom (resp strachom že mi po jedle príde zle).

Čo sa týka benzo... 15 dni som neužil žiaden, psychickú závislosť nemám nakoľko ich mám doma ale neprejavila sa u mna žiadna potreba ich užiť, ako tabletku prvej pomocí ju môžem užiť ? Samozrejme len v kritickej situácii a neprekročiť 1-2 ks týždenne ?

Za vašu odpoved Vám vopred ďakujem, a prajem veľa úspechov osobných aj pracovných v roku 2020

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den,

nejprve se omlouvám za zpožděnou odpověď, nějakým nedopatřením mi váš dotaz trochu zapadl v databázi...

 

K věci: občasné užívání benzodiazepinů jako tabletek první pomoci je asi ve vašem případě možné, ale i pokud byste užíval občasně, snažila bych se tu dobu užívání nějak časově omezit (např. na měsíc). Benzodiazepiny nic neléčí. Přínáší rychlou úlevu, to ano, proto jsou vhodné např. v úvodu léčby, než dosáhneme výsledku jinými metodami (ať už farmakologickými, nebo ne). Ale pro dlouhodobé užívání dobré nejsou (ani jednou dvakrát do týdne).

 

Jiné léky, které tlumí úzkost, ale nejsou návykové, jsou např. Atarax, Chlorprothixen. Oba jsou na předpis, musel byste se tedy domluvit se svým psychiatrem. Nesetkávám se s tím, že by si lidé stěžovali na nevolnosti. Na druhou stranu - reakce jsou opravdu indiviuální a co sedí jednomu, nemusí sedět druhému.

 

Je určitě fajn, že jste se rozhodl pro psychoterapii!

Držím palce, ať se vám v roce 2020 i dále daří!

 

T.E.

DMS

Zpět