Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Abstinenční příznaky

Majka

Dobrý večer,
chci se zeptat, na jednu věc, v současné době se snažím vyloučit diazepam 5mg, který jsem měla naordinovaný 4.12.19 po Neurolu, který jsem dostala 2.10.19. Jelikož v průběhu doby mi byla diagnostikována panická porucha. Teď mám vyloučit diazepam, který jsem brala ráno a večer. Nyní už jsem dávku dovedla vypustit, ale asi se projevili abstinenční příznaky, ale hlavně z psychického hlediska. Večer beru půlku. Chtěla jsem opět snižovat, ale bohužel se projevují více nejspíše abstinenční příznaky.
Dostala jsem Protazhin 25 mg, který si mám brát k diazepamu. Ale teď už mám prostě strach přidávat každý další nový lék, který mi někdo předepíše, aby nebyl návykový. Jelikož prostě mám teď opravdu takové úzkosti, že to nezvládnu se toho zbavit, a to moc chci. Beru ještě Letrox pravidelně nalačno, Nasonex jelikož trpím na ucpaný nos. Můžete mi prosím poradit. Víceméně tyto léky jsem brala čtvrt roků. Děkuji mnohokrát Majka

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Majko.

Jestli tomu rozumím dobře, berete už jen půl tablety, tedy 2,5 mg diazepamu na noc, a chcete ho dovysadit, jenže to nejde kvůli silným úzkostem. Nevím, jak je to dlouho, co jste vysadila tu ranní dávku. Pokud je to např. jen pár dní, ještě chvíli počkejte a dopřejte si čas, abyste si na nižší dávku zvykla (může to být klidně týden či dva i víc). Potom můžete buď zkusit vysadit zbytek naráz, nebo ubrat např. jen čtvrt tablety a za další týden či dva další čtvrtku. Dovysazení byvá někdy docela oříšek, ale abstinenční stavy netrvají věčně a když pár dní vydržíte, začne se to určitě lepšit.

 

Co se týče jiných léků: určitě rozumím vaší obavě z další návykové medikace. Zrovna Prothazin je ale z tohoto hlediska bezpečný a využíváme ho v případě nutnosti i v naší adiktologické ambulanci. Pokud tedy bude potřeba vzít nějaký prášek, abyste se vyspala, Prothazin je dobrá volba.

 

Nevím, jestli mimo léků využíváte také jiné metody léčby - pokud ne, zkuste to prokonzultovat se svým psychiatrem/psychiatričkou. Na mysli mám jednak nějaké přírodní přípravky na podporu spánku apod., ale zejména psychoterapii, která může při řešení úzkostných a panických potíží hodně pomoci.

 

Přeji dobrý start nového roku a kdyby vás ještě něco napadlo, určitě se ozvěte!

T.E.

DMS

Zpět