Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Dovysazení diazepamu

Majka

Dobrý den, už jsem zde párkrát byla. Teď mám konkrétnější dotaz, jak dovysadit polovinu diazepamu z 5mg, ráno a večer? Při atace si vezmu polovinu navíc. Jelikož se zvýší strach.
Teď jsem měla bohužel dva týdny hodně výkyvy, jelikož jsem to chtěla snížit rychleji.
Je tedy mechanismus, jak mi doktor řekl, že teď mám začít brát čtvrt ráno a čtvrt večer - týden, další týden 0 a večer čtvrt a další týden budu na nule? I když si myslím, jestli to není příliš rychlé. Jestli není lepší, ubrat čtvrt ráno a nechat zatím polovinu večer, po týdnu snížit čtvrt večer a další týden ubrat čtvrt ráno a pak finišovat čtvrt večer, když to půjde? Bohužel komunikace s mým psychiatrem je trochu komplikovanější a já prostě potřebuji jistotu, jelikož naštěstí jsem toto nikdy řešit nepotřebovala. A tělo si teď při těch výkyvech říci nedalo, a prostě jsem se dobře necítila. I ty příznaky někdy byly takové jako na počátku, kdy mi léčbu nasadili. Což je zrychlení srdečního tepu a kolísání krevního tlaku. Mám prostě strach, abych si více neublížila a abych to prostě zvládla.
Děkuji za Vaši velkou vstřícnost, někdy prostě píši romány, ale musím si to ujasnit. Moc díky. Zdraví Majka

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Dobrý den, Majko,

vůbec neřešte, jestli píšete romány, jsme tu od toho!

 

Myslím, že je dobrý nápad,abyste tempo vysazování zvolnila podle vzoru, který jste popsala: snížit o půl tablety ráno, týden počkat, pak o půl tablety večer, týden počkat, vysadit ranní půlku, týden počkat, dovysadit večerní, týden počkat. Čím pozvolněji budete ubírat, tím budou mírnější vaše abstinenční příznaky. Jsou lidé, kteří si tablety i čtvrtili, aby bylo snižování opravdu pomalinké.

 

Rychlejším vysazováním si z takových dávek pravděpodobně neublížíte, jenom by to bylo víc nepříjemné. (Abstinenční příznaky ale s časem ustupují, dejme tomu do dvou týdnů by měla být akutní fáze za vámi.)

 

Stačí to takto? Kdyžtak se ptejte!

Držím palce, hodně zdaru!

 

T.E.

DMS

Zpět