Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Antidepresiva x bylinky x ostatní

Majka

Dobrý večer,
děkuji za všechny Vaše odpovědi na mé maily. Teď jsem ubrala další čtvrt diazepamu (5mg) jednou za den a k tomu si někdy dám Prothazin. Nevím jestli mohou být abstinenčními příznaky i bolesti hlavy, spíše vystřelující do temene a píchání na hrudi. I když se snažím pomalu vysadit. Teď jsem měla přes čtrnáct dní po čtvrtce ráno a večer.
Můžu se zeptat, jsou podle Vás antidepresiva Elicea účinná? Paní doktorka mi teď zvýšila dávku na 1,5 tabletky, jelikož během té virozy, kterou jsem měla teď během 14 dní jsem častěji vyhledávala lékařskou pomoc.
Jelikož jsem teď více sledovala. Ale prostě nevím jestli ta antidepresiva jsou už v plné síle, když je mám devátý týden. A nikdy předtím jsem žádná nebrala.

Mám ještě jednu otázku mohu vedle těchto léků, jako je diazepam, antidepresiva a Prothazin užívat bylinné tinktury, v kterých se nachází líh(např. 70 kapek denně), když se všude užívá, že alkohol s těmito léky se užívat nemá? Ale já jsem se trochu zaměřila více na bylinky, abych do sebe nesoukala tolik léků na chemické bázi.
Myslím tím kapky třeba na dýchací potíže, či močového měchýře.
Nejsem si jista, proto se ptám.

A ještě jedna otázka, s léky jako antidepresiva, diazepam nebo Prothazin je možné podstoupit hlubokou analgosedaci? Která mě čeká v příštím týdnu.

Děkuji za vše, zdraví Majka

Odpověděl: Tereza Ehrenbergerová

Zdravím vás, Majko.

 

Jestli bolesti hlavy patří mezi abstinenční příznaky, to asi neposoudím, vyloučit se to nedá, Může to mít na svědomí ale i nachlazení, únava... O píchání na hrudi platí to samé; lidé odvykající od BZD popisují spíše pocit jakéhosi stažení hrudníku či tísně.

 

Elicea jistě účinná je, ale nemusí zabrat u každého. Je docela běžné, že se s antidepresivem netrefíme hned napoprvé. Neznamená to nic špatného, jen že se musíme dál zamyslet a vybrat nějaké např. s trochu odlišným mechanismem účinku (přes jiné transmitery či receptory). Pokud by tedy ani po navýšení dávky nedocházelo ke zlepšení, můžete se s vaší paní doktrorkou domluvit, jestli by nebylo vhodné AD změnit.

 

Myslím, že pár kapek alkoholové tinktury není v kombinaci s těmito léky problém. Dala bych si ale pozor na složení tinktur - některé bylinky mohou ovlivňovat např. koncentrace či působení farmak v těle a tam bych byla opatrnější (typicky třeba pozor na třezalku). Podrobněji vám také může poradit vaše paní doktorka, jestli dané kapky můžete užívat.

 

Ohledně analgosedace se musíte poradit s anesteziologem, který před výkonem bude posuzovat komplexně váš zdravotní stav včetně informacích o užívaných lécích. Myslím ale, že neberete vysoké dávky a že jsou to léky běžně užívané a že si s tím anesteziolog určitě poradí.

 

Majko, přeji hodně štěstí, lepší zdraví, pevné nervy! Kdyby něco, napište, jsme tu pro vás.

 

Moc zdravím!

T.E.

 

DMS

Zpět