Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Znovupředepsáni benzodiazepinů

Nekdo

Dobrý den,
V minulosti jsem měla problém se zneužíváním benzodiazepinů, moje doktorka to ví, a proto mi je teď už nepředepisuje. Ale už jsem starší a chytřejší a jsem si vědomá, že se musí užívat zodpovědně. Myslíte, že je nějaká možnost, že mi je zase předepíše? Trpím úzkostnou poruchou a občas panickými stavy, těžko se mi s tím bez prášků vyrovnává. (Beru sice jinou medikaci, ale její účinky jsou ve srovnání s benzodiazepiny těměř nulové)

Odpověděl: Amrit Sen

Někdo, zdravím Vás,

 

díky za důvěru.

Odpusťte, jak se Vaše lékařka zachová, nemůžeme vědět, hádat, ani věštit z křišťálové koule.

 

Měla byste vědět, že benzodiazepiny patří do skupiny látek s mimořádným závislostním potenciálem, psychickým i fyzickým a udravení se ze závislosti na nich může být obtížnější, než u těch "nejtvrdších" drog, jako jsou například heroin a další. Totéž platí i o abstinenčním syndomu a průvodních příznacích z odnětí.

 

Benzodiazepiny neléčí, jen tlumí důsledky psychických poruch a onemocnění a neměly by se nikdy souvisle užívat déle, než 15 dní a při jejich užívání by měla vždy probíhat psychoterapie.

 

Znamená to, že byste měla vyhledat odbornou podporu, pomoc a péči psychitra, nejlépe psychiatra - adiktologa a nevyhovuje li Vám péče Vaší lékařky, respektive jestli nejste v aktivním psychoterapeutickém procesu, vyhledejte lékařku jinou, která s Vámi bude spolupracovat i na psychoterapeutické léčbě Vašich úzkostí a panických poruch.

 

Když napíšete ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, můžeme Vám pomoci kontakt na vhodného specialistu najít.

 

Užitečné odkazy:

http://www.drogovaporadna.cz/psychofarmaka.html
http://www.drogovaporadna.cz/psychofarmaka/benzodiazepiny.html
http://www.drogovaporadna.cz/drogy-a-nemoci/psychicka-onemocneni-a-drogy.html

 

Nezůstávejte v náročné situaci sama, první správný krok jste podnikla, napsala jste nám. Promluvte o tom všem jak s Vaší lékařkou, nebo specialistou, který se Vám bude komplexněji věnovat, tak s někým z blízkým, komu důvěřujete, z okruhu rodiny, nebo blízkých přátel.

 

Další možností je volat na naši Poradenskou linku SANANIM: +420 605 666 501,

která je v provozu každý všední den od 13 do 17 hodin.

 

Přeji Vám vše dobré, držím palce!

Amrit Sen

DMS

Zpět