Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Benzodiazepiny

Benzo

Dobry den chtel bych se zeptat jaka je toxicita BZD presneji lexaurinu 3mg,a oxazepamu děkuji

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Benzo, 

 

Lexaurin a Oxazepam patří do skupiny benzodiazepinových anxiolytik, tj léků  na úzkost. Mají velmi dobrý a včasný efekt na zklidnění. V krátkodobém horizontu užívání a v malé dávce jsou bezpečná. Problém nastává při nadužívání v množství anebo při častějším časovém užívání a době užívání, způsobu užívání (syndrom závislosti), Následně při odvykání je nebezpečí v komplikovaném odvykacím stavu.

Při dlouhodobém užívání dochází obecně ke zhoršování fyzické a psychické kondice uživatele. Velmi rizikové jsou však kombinace s jinými tlumivými látkami, včetně alkoholu, kdy může dojít k útlumu dechového centra, k dechové nedostatečnosti až smrti. Benzodiazepiny jsou potenciálně teratogenní (způsobují narušení vývoje orgánů nebo poruchu jejich funkce u plodu během těhotenství) a dostávají se i do mateřského mléka. Metabolizují se v játrech, proto zejména při dlouhodobém užívání jsou játra přetížena. Uživateli benzodiazepinů hrozí úraz ve stavu zmatenosti, pád pro poruchu svalového napětí a pohybové koordinace, úmrtí na kumulaci epileptických záchvatů při odvykacím stavu. Také prodlužují reakční čas - při užití se nesmí řídit motorové vozidlo ani obsluhovat stroje. 

 

Vysazování benzodiazepinů musí být pozvolné, aby se snížila možnost vzniku abstinenčních příznaků a tzv. rebound fenoménu (návrat obtíží, na které byla léčiva původně indikována, většinou v závažnější podobě). 


Jinak můžete nalézt základní informace o benzodiazepinech na stránkách drogové poradny. Odkaz zde: http://drogovaporadna.cz/psychofarmaka/benzodiazepiny.html

 

Postačuje tato odpověď? Případně se ozvěte k upřesnění. 

S pozdravem HS

 

 

 

DMS

Zpět