Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Robert

Dobrý den,
Rád bych se zeptal na Vás názor na dlouhodobé užívání dávek půlka 0,5 mg tbl tj. 0,25 mg 4x denně. Kromě toho užívám Tisercin, Haloperidol a Risperdal. Tedy 1 mg Rivotrilu denně dlouhodobě. Děkuji s pozdravem Robert

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Roberte

 

je to dost obtížné, protože subjektivní názor mohu mít jiný než jaká je Vaše objektivní situace. Nepíšete, jaké je množství ostatních léků, ale i tak by to bylo vytržené z kontextu Vašich obtíží, diagnózy a léčby stanovené lékařem. Předpokládám, že lékař, s který spolupracujete, Vám tyto léky nasadil se záměrem pomoci, zbavit Vás obtíží a mohl fungovat v běžném životě. 

 

Benzodiazepiny, mezi ně patří Rivotril, jsou bezpečné a účinné při krátkodobém užívání. Pomáhají při krizových stavech, panické, úzkostné stavy apod. U dlouhodobého užívání naopak mohou způsobovat závislost, zvýšení tolerance a následně nepříjemné abstinenční stavy. Jsou nebezpečné s užíváním jiných látek např. alkohol, opiáty, kdy ohrožují na zdraví a životě. 

 

Vy sám se na to díváte a pociťujete jak? Pokud se Vám zdá, že Vám léky nesedí, v něčem Vás limitují, doporučila bych Vám probrat to s lékařem a zkusit hledat jiné možnosti.

 

Mějte se dobře. 

HS

 

DMS

Zpět