Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Robert

Dobrý den,
Probral jsem s psychiatrem vysazení dávek půlka 0,5 Rivotril tj. 0,25mg 1-1-1-1 a snižoval po týdnu vždy jednu dávku tj. 0,25mg. Měl jsem ubírat od ranní dávky, potom ubrat polední a odpolední a nakonec večerní. Nebylo to zase až tak hrozné. Nicméně psychiatr řekl, ať si Rivotril ponechám pro krize, např. při halucinacích, nebo nepříjemných nežádoucích účincích antipsychotik. Mám Tisercin 1-0-2, Risperdal 2mg 1-0-1 a Haloperidol 1-1-2.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Roberte, 

 

zřejmě se ptáte, zda je v pořádku ponechání Rivotrilu pro případ krize? Má to dvě strany. Pro krizové stavy jsou benzodiazepiny rychle účinné a často jsou psychiatry využívány pro zvládání nějakého akutního stavu, k tomu také byla předurčena. Druhou stránkou je jejich nadužívání vedoucí ke závislosti a pak obtížnému vysazování s řadou rizik.  


Nemohu mluvit za lékaře, proč Vám to řekl. Zná Váš stav lépe a možná chce předcházet jinému rizikovému chování či následkům. I vzhledem k Vaší diagnóze. Z pozice člověka, který pracuje dlouhodobě se uživateli, bych samozřejmě Vám užívání benzodiazepinů nedoporučovala pro dlouhodobé užívání a také pokud byste měl v anamnéze jejich nadužívání.


Pokud tedy můžete oddalte jejich užití. Můžete mít léky doma a opravdu je použít pouze v krizových situacích. Jestli vám není příjemné je mít u sebe, že že byste po nich sáhnul dříve, tak se zkuste domluvit s někým pro Vás důvěryhodným na úschově. Asi bych se s lékařem pobavila o vnímání krizových situací z pohledu vás obou. Případně bych s ním otevřeně mluvila o dalších věcech, které Vás v souvislosti s tím trápí. Není to totiž zcela patrné z Vašeho dotazu.

Snad Vám stačí tato odpověď a v opačném případě, zkuste prosím napsat dotaz konkrétněji.


Přeji vše dobré.

HS

 

 

DMS

Zpět