Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Xanax zavislost

michec777

Dobry den, 2 mesice uzivam xanax, pred par dny jsem zjistil ze jsem zavislej. Problem je v tom ze ho nemam od doktora, ale od dealera(zakolkovane z ceske distribuce [2mg]). Extremne me to vydesilo, myslel jsem si ze to mam pod kontrolou, bral sem ho maximalne 2x tydne, hlavne v praci(protoze trpim socialni fobiii). Mam poslednich cca 20 pilulek a prodejce uz s tim sekl. Myslite, ze mam zajit k obvodnimu? Na psycharnu? Nebo by jste dokazali i vy, pomoci mi s vysazenim? Jde o to ze jsem xan nebral denne.. a me davky byly docela vysoke 1-2.5 mg. Davkoval sem proste dle potreby.. Mam ho zacit vysazovat denne? A jak dlouho? Zkousel jsem cold turkey, ale ta deprese co prijde se 2 den neda zvladnout, nemuzu usnout, zimnice-navaly horka atp. Nemohu si dnes dovolit nespat, protoze chodim do prace. Jsem v koncích, celej den sem probrecel jak je mi zle. Dekuji za pomoc

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den,

 

určitě bych Vám doporučila nevysazovat sám, ale zajít za svým praktickým lékařem anebo za psychiatrem. Vysvětlete celou záležitost a domluvte se na vysazovacím schématu. Opravdu není dobré vysazovat sám. Benzodiazepiqny jsou léky ke krátkodobému užívání, jinak hrozí závislostní onemocnění a při akutním odnětí mohou být životu nebezpečné - epileptické záchvaty. 

 

Podívejte se na stránky, které o benzodiazepinech pojednávají: http://www.drogovaporadna.cz/psychofarmaka/benzodiazepiny.html.

 

Buď je možné postupně vysazovat ambulantně anebo lékaři radějí volí hospitalizaci na detoxifikačním oddělení při nemocnicích. Zde je zajištěna zdravotní péče nonstop a tudíž je to bezpečnější varianta.

 

Zmiňujete se o svých psychických problémech, které by bylo vhodné řešit i nefarmakologickou terapií (může být podpůrná či zaměřená na řešení konkrétních problémů, existují i terapie prakticky cílené na zvládání úzkostí, např. KBT). Existuje řada ambulantních i pobytových zařízení, které se na tyto obtíže specializují. Pokud budete chtít dát odkazy na některá zařízení, napište odkud jste, a ráda Vám poskytnu některé kontakty. 


Věřím, že se podaří najít řešení, které Vám bude vyhovovat. 

HS

 

DMS

Zpět