Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Ricotril

Kvetinka

Chci se zeptat. Jak je mozne, ze rivotril zabere na bolesti zaludku? Kdyz ostatni leky jako tramal, oxycodone, THC spolu s Helicidem a leky na zaludkem nic.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Květinko,

 

Rivotril není první volbou medikace pro léčbu žaludečních obtíží. Je to benzodiazepin, který se používá k léčbě epilepsie (výrazné protikřečové účinky, zabraňuje vzniku záchvatů)  a je také indikován ke krátkodobé léčbě panických poruch. Pomohl vby Vám ke zklidnění subjektivního prožívání, ale nic jinému by nepomohl. Určitě bych Vám to nedoporučovala i vzhledem k riziku vytvoření si závislosti a abstinenčním příznakům při vysazení.


Nepíšete nic o příčině Vašich obtíží, které mohou být jak somatického charakteru nebo i psychosomatického rázu. Bylo by fajn nechat se vyšetřit somaticky s adekvátní léčbou. Běžně se léky, které uvádíte, na tyto obtíže nenasazují (kromě Helicidu). Pokud je to psychosomatického charakteru pak je vhodná léčba, jak farmakologická, ale důležitou složkou je i psychoterapeutická, kde se pracuje s příčinami obtíží, jak jim předcházet, nácvik technik k zvládání stresu apod.   


Zkuste to zvážit a pokud byste chtěla nějaké odkazy na odborná zařízení v místě Vašeho bydliště, napište odkud jste a pokusíme se Vám dát kontakt. 

 

Za Drogovou poradnu

HS

 

DMS

Zpět