Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

rivotril

Psykhe

Dobrý den,

chci se zeptat jaký je Váš názor, pokud užívám dávku

okolo 2mg týdně. Po droze nebažím, ale spíše tím tlumím mé nepřiměřené emoční reakce. Problém je v tom, že Rivotril užívám už v řádu let.
Trpím poruchou osobnosti a nechci být nálepkovaná jako drogově závislá

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den,

 

děkujeme za dotaz. Nepřisluší mi z těchto strohých informací, hodnotit Vaší závislost. Každý se na to bude dívat z jiného úhlu a zařadí si Vás do příslušné škatulky. Pokud se Vám daří držet frekvenci pouhé 2 mg týdně po tak dlouhou dobu, tak to musím ocenit, že nenavyšujete a ani nezkracujete intervaly užití Rivotrilu. Návyk jste si nějaký vytvořila za tu dobu užívání a minimálně i pohledem, že lék používáte pro nepříjemné emoce. Zajímalo by mě, jaké nepříjemné emoce tím tlumíte? Je to opravdu řešitelné pouze touto medikací nebo jste zkoušela i jiné bezpečnější řešení? Nemůžu hodnotit takto na dálku, neznám Vás, takže spíše jsou to otázky k zamyšlení. Někdy je opravdu potřeba brát tyto léky k zvládnutí akutnějších stavů u psychických onemocnění. Jak se lidově říká, každá mince má dvě strany.


Napadá mě, že kromě konzultace s psychiatrem ke kterému snad docházíte, by bylo fajn docházet i na podpůrnou terapii ke zvládání svých emocí. Zde se naučíté i potřebné techniky, jak zvládnout některé zátěžové situace. Sama pak můžete k tomu přidat i např. jógu, která pomáhá ke zklidnění, odstupu, práci s dechem, ale i jiné pohybové aktivity při kterých se můžete uvolnit. Také pravidelnost režimu, správná strava, odpočinek, vytvoření si podpůrné sítě blízkých lidí a kamarádů zvyšuje odolnost na stres a podobné situace. 

Pokud byste potřebovala kontakty na nějaká odborná zařízení, napište odkud jste a pokusíme se Vám dát nějaké kotakty. 

 

Za Drogovou poradnu

HS


DMS

Zpět