Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Neurastenie

Roman

Dobrý den, po úmrtí v rodině (2020) jsem začal mít stav neuvěřitelné vnitřní tenze spojené s totální nespavostí. Nasazen Cipralex (1-0-0) a na noc Trittico 100mg. Trittico zabíralo na 3-5hod. přerušovaného spánku, nahrazeno postupně Mirtazapinem, Ketileptem 50mg, Zalastou, spánek pořád špatný. Vyzkoušen Zolpidem 10mg, spaní 6hod., po čase si tělo zvyklo a přestal fungovat. Kauzální lék na neurastenii není a léčí se antidepresivy, které ale nejsou bohužel 100%ní. Z Vaší bohaté praxe se ptám jaká medikace pomohla lidem s příznaky (neurastenií) jako mám já. Mám 58 let, cvičím čchi-kung, denní sprcha ve studené vodě, sportuju, nemám nadváhu. U spánku se zeptám na Vaše zkušenosti s Tisercinem. Do benzodiazepinů jít nechci, mění časem strukturu spánku. A zda by pomohlo nasazení beta blokátorů na zklidnění mého těžce zkoušeného sympatiku ve smyslu zklidnění vnitřního napětí, které pořád existuje.

Děkuji za přečtení a těším se na jakoukoli Vaši odpověď.
Roman

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Romane, 

 

děkujeme za dotaz.Je toho dost, co pro sebe děláte a také máte za sebou řadu zkušeností s medikací. Předpokládám, že jste v kontaktu s psychiatrem, který Vám léky předepisuje. Odkázala bych Vás k řešení stran farmakologie právě na dosavadního lékaře, jelikož bude mít lépe zmapován Váš stav a dosavadní léčbu. Určitě není cestou používat benzodiazepiny, jak správně odmítáte. Doporučovat Vám medikaci touto cestou mi nepřijde v pořádku.Vedle farmakologické léčby se využívá i podpůrná psychoterapie jako efektivní prostředek k zvládání stavů. Pokud ještě nevyužíváte této pomoci, zvažte i tuto možnost. 


Oceňuji, jak se sám snažíte a chci Vás podpořit, abyste i nadále v tomto pokračoval. Pokud budete potřebovat doplnit nějaké informace, určitě se na nás znovu obraťte. 

 

Držím Vám palce. Za Poradnu

HS


DMS

Zpět