Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rada

Jana

Dobrý den už 30 let beru Rivotril a pořád mám takové divné pochybnosti na sobě cítím brnění v celém těle a s doktorem se nemůžu vůbec dohodnout ráda bych brala Rivotril s designem a to se prý nesmí ale jak si mám teda pomoc i když mě to chytne prostě od plic dolů takový neklid panika strach o smrt jak se toto léčí a ještě jsem se chtěla zeptat jak se dá odvyknout od rivotrilu nechci jít na nějakou odvykací terapii do nemocnice když jsem to jedla mohl mě to doktor zrušit roku nebo i spíše vůbec nechápu že se s nimi nedá vůbec dohodnout jen po vás řvou a neumí poradit člověku moc mě to mrzí kdyby to šlo tak ho zažaluji protože takhle dlouho brát Rivotril je nesmysl a co mám teď dělat co mám dál brát nedejbože kdyby bylo úmrtí v rodině tak to nedám když jsem mu říkala doktorovi že ho nechci brát tak mě říkal když vám to dělá dobře berte ho dál to je jako u nich léčba Děkuji za odpověď Jana.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den,

 

chápu Vaši složitou situaci, rozhořčení a snahu to nějak řešit.

Dle Vašeho popisu jste dlouhodobě na benzodiazepinech a za tu dobu jste si zřejmě na nich vypěstovala závislost. S vysazováním bych byla opatrná, abyste neohrozila své zdraví a život. Sama o sobě bych se snižováním na vlastní pěst nezačínala. Je potřeba případně nasadit adekvátní medikaci k minimalizaci příznaků z vysazení, což bez spolupráce s lékařem nepůjde. I když to není příjemná představa pro Vás, nejbezpečnější variantou je pobyt na detoxifikačním oddělení, kde se dají řešit zdravotní komplikace bezprostředně. Ne všude je přístup všech zdravotníků odmítavý a nepříjemný. Velmi dobrou zkušenost máme např. s  detoxifikačním oddělením v PN Kosmonosy. Lze i ambulantně, ale ne každý doktor je ochotný jít do tohoto rizika. Doporučovala bych vedle detoxu pokračovat s psychoterapií úzkostných a panických stavů, protože detox sám o sobě příčinu užívání benzodiazepinů nevyřeší. Variantou je jak pobytová, tak i ambulantní léčba, kde se naučíte porozumět signálům nepohody a jak podchytit situaci dříve a zvládat jinak než doposud. Vše může doplnit i vhodně zvolená medikace. 

Záleží jen na Vás, jak se k tomu postavíte a co jste ochotná udělat pro změnu, která nebude jednoduchá a bude chtít od Vás trpělivost. Zkuste to promyslet a dejte si šanci. Pokud byste potřebovala odkazy na odborná zařízení, kde byste mohla řešit své obtíže, napište odkud jste (stačí okres) a dáme Vám kontakty. 

 

Za Drogovou poradnu 

HS

 

 

DMS

Zpět