Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Xanax SR

john

dobrý deň , už to bude cca 4tý rok od leta 2019 čo užívám mimo antidepresív (brintellix , trittico) Xanax SR 1mg ráno a večer ... isté obdobie približne 3/4 roka som si sám znížil dávku na 0,5mg ráno a 0,5 mg večer ... fungoval som celkom dobre , ale bolo to pre mňa lepšie obdobie (práca,vzťah, financie, ... to fungovalo ) potom prišiel rozchod , a rôzne životné problémy ... nasadil som si naspäť 1-0-0-1 ... cca pred mesiacom som sa znova sám snažil dávku znížiť a to tak , že som vynechal večernú dávku, mal som pocit , ako keby mi to nechýbalo psychicky , ale mal som fyzické problémy , : vysoký tlak , búšenie srdca , bolesti celého tela , toto ako keby prešlo po tých 14 tich dňoch a tak som skúsil vynechať aj rannú dávku...približne 48 hodín som bol bez Xanaxu , ale vtedy sa mi už zhoršil aj psychický stav a tak som si vrátil dávku na pôvodných 1mg ráno a 1mg večer ... stav sa zlepšil ... xanax som užíval už v minulosti pred touto liečbou v roku 2018 som aj bol hospitalizovaný , kde mi ho vysadili a nasadili rôzne iné lieky s ktorých mi bolo 3 týždne v nemocnici zle domov som išiel horšie ako pri nástupe ...zmenil som psychiatra a ten mi nasadil tiapridal a Trittico , dva mesiace som sa snažil byť na tiapridale a tritticu ale nešlo to a doktor mi v 2019 nasadil opäť xanax s tým , že asi to nepôjde bez BZD ... vždy keď mi vysadia BZD mám strach niekam ísť , medzi ľudí , keď mám niečo pred sebou , nejakú úlohu , alebo povinnosť , už niekoľko dní predtým som nervózny a v deň keď príde udalosť od rána som v strese , žalúdočné problémy , búšenie srdca atď .... zamotal som sa v tomto dotaze , neviem či to bude zrozumiteľné celé... v podstate by som chcel vedieť , či človek ako ja , plný obáv , strachu vôbec dokáže existovať bez xanaxu ? chcel som to vysadiť , aby som sám sebe dokázal , že budem vedieť fungovať aj bez liekov , ale akosi to vždy zlyhá ... má pre takého človeka ako som ja vôbec nejaký benefit zníženie alebo vysadenie BZD ? s psychiatriou mám veľmi zlé skúsenosti ... za 21 dní hospitalizácie sa proste nedajú spraviť zázraky ... okrem iného mi povedali , že som neurotik , mám tetanický syndóm ...proste všetko je pre mňa stres , aj úplne bežné situácie , ktoré si normálny človek ani neuvedomuje ... je pravda , že v minulosti tam bolo aj veľa alkoholu ... mohol aj alkohol takto moje vnímanie sveta a bežných situácií ovplyvniť ? ďakujem za odpoveď ...veľmi som sa zamotal v tomto dotaze , ospravedlňujem sa .

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Johne,

 

děkujeme za dotaz. Začnu od konce. Alkohol pomáhá uvolňovat zábrany, kdy člověk vystupuje rozhodnějším dojmem, a napětí. Takže do určité míry může působit anxiolyticky. Při větším množství a dlouhodobějším užívání následně způsobuje úzkostné stavy a deprese. člověk, který měl již dříve obtíže s úzkostmi a depresemi si tedy tímto způsobem " léčby" nepomůže, naopak se mu mohou tyto stavy prohloubit.  .

Pro řešení úzkostných stavů, depresivních nálad a nezvladatelných stavů mohou krátkodobě pomoci benzodiazepiny, ale v dlouhodobém horizontu užívání bude člověk řešit závislostní potenciál, který popisujete vy. Kdy při pokusu snižovat cítíte nezvládatelné obtíže somatického i psychického rázu. Řešením k vysazení bzd je změna medikace bez závislostního potenciálu- většinou antidepresiva, a hlavně, což jsem ve Vašem příběhu  nezaznamenala je i podpůrná psychoterapie. Ta by Vám měla pomoci najít cestu k lepšímu zvládání úzkostných a panických stavů a předcházení jim. Dost se k tomu využívá kognitivně behaviorální terapie, kde se člověk učí techniky k pomoci si. Kromě zaměření na problém,tak je potřeba i hledat věci, které Vám přináší radost, uvolnění- od sportu, relaxace, po vztahové věci. Samotné léky totiž nic nevyřeší, pouze Vám pomohou zvládnout v daný okamžik stav, ale pro dlouhodobější účinek je pak na osobní aktivitě. 

Pokud byste zvažoval toto řešení a nevěděl v místě bydliště o nějaké odborné pomoci tohoto typu, tak napište a pokusíme se Vám dát odkaz. Můžete se na nás obrátit pro doplnění některých informací nebo o sdílení dalších korků, které jste zrealizoval. Hlavně je potřeba byt rozhodnutý ke změně, trpělivý a mít naději.

 

Za Drogovou poradnu

HS

 

DMS

Zpět