Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

lexaurin

sandra

Psychiatrička mě napsala Lexaurin, je mě po něm dobře, beru ho už hodně let a jím 3mg denně, nemám žádné potíže, spím dobře, ale nutí mně snižovat dávku na 1,5 mg. Nic mně nenutí ho brát ve vyšších dávkách, je mě dobře a už ho beru 7 let, myslíte, že mě to škodí, když nemám žádné vedlejší účinky, myslí mě to výborně a je mě pořád dobře.

Odpověděl: Hana Skořepová

 

 Dobrý den, Sandro, 

 

Lexaurin patří do skupiny benzodiazepinů. Má anxiolytické účinky a ve vyšších dávkách také sedativní až hypnotické. Právě díky tomu efektu léku je Vám dobře. Z dlouhodobého hlediska však konzumace BZD sama o sobě není dlouhodobě bezpečná s ohledem na silný závislostní potenciál.

 

Zde si můžete přečíst více:

https://www.drogovaporadna.cz/psychofarmaka/benzodiazepiny.html 

 

Předpokládám, že lékařka Vám medikaci předepsala pro aktuální obtíže v dané době a nyní usoudila, že tyto obtíže odezněly a Vy byste měla být schopna zvládat obtíže již bez této medikace nebo s jinou nenávykovou. Přestože jste přesvědčena o zvladatelnosti užívání této medikace, věřte, že máme zkušenosti, kdy se nám ozývaj lidé po několikaletém užívání, kdy už nemohou fungovat s benzodiazepiny a ani bez nich. Zřejmě byste pocítila negativní následky po vysazení Lexaurinu, kdy dochází k narušení spánku, proměnám nálad a v krajním případě i křečovým stavům. Zatím to vypadá, že vysazení spíše přináší nepříjemnosti, které Vás mohou odrazovat. Ale opravdu z dlouhodobého horizontu je to lepší varianta. Pokud Vám tedy mohu doporučit spolupracujte s lékařkou na postupném vysazování a nahrazením adekvátní, nenávykovou, medikací. Většinou se jedná o antidepresiva. Navíc doporučujeme pracovat terapeuticky s úzkostnými stavy, které se mohou vrátit.  Tuto psychologickou podporu může nabízet samotná lékařka, nebo může s někým spolupracovat, případně Vám můžeme dát odkaz na odborné zařízení, pokud nám napíšete z jakého města jste. 

 

Promyslete si to v klidu a přeji, ať se zadaří vybrat pro sebe tu správnou variantu. 

HS

 

 

 

 

 

DMS

Zpět