Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

NEUROL

Jakub

Dobrý dej prajem
Mám na vás otázku. Budem rad ak mi budete vediet o tom povedať viac lebo naši lekári to nevedia a už ma štve.
Takže
Pracoval som v Nemecku ako opatrovateľ. V minulom toku v máji som dostal môj prví atak mal som zvýšený tlak z ničoho nič 180/100 a pulz 120 bola mi diagnostikovana tetania v roku 2019. Prišiel som hneď domov na SVK lebo som sa bál čo sa somnou deje. Mal som vsetke možné vyšetrenia všetko som mal super všetko ok ale internenisticka doktorka mi dala v prípade potreby NEUROL a tensiomin ak by som mal v Nemecku zvýšený tlak aby som to mohol užiť. 3 mesiace som to užíval nepravidelne vážne nepravidelne a po vysadení náhlom vysadení mám problémy so spánkom nemôžem vôbec spávať prvé týždne boli katastrofálne nevedel som čo mám robiť vkuse som musel súchat nohami rukami no nevedel som čo robiť. Bol som prví krát u psychiatrický ktorá mi povedala že prví náznak ktorá si všimla keď som jej všetko opisoval že som mohol zostať závislý na BZD takže v správe mám napísané : poruchy správania zapríčinené užívam BZD. Chcela mi dať depresivaky ktoré vôbec nechcem tabletky na spanie ktoré vôbec nechcem. Tie problémy mám 2 mesiace a už sa to bude blížiť na 3 mesiac. Nechcem brat žiadne lieky vôbec žiadne ani na ukľudnenie. Sám viem že ich nepotrebujem lebo necítim sa nato aby som mal ich brat. Prvé týždne som mal také ale teraz vôbec nemám nervy nanič úplne som kľudný človek len ten spánok ma najviac trápi. Lekárnik mi sám povedal že to je syndróm a že to musim vydržať tak isto moja obvodná doktorka mi vravela že to musim vydržať že mám skúšať všetko čo sa dá a tiež mi vravela že nemám brat žiadne lieky na môj vek veď mám 25 rokov a nikdy v živote som nemal problém so spaním nikdy len po náhlom vysadení NEUROL. Lebo je pravda že v Nemecku som chcel dávať väčšie dávky a vtedy som sa zľakol. Fungujem takto už 2 mesiace bez liekov a som na seba hrdý že niesom závislák ktorý bude slintat po iných liekov ktoré sú návykové. Aaa ináč bol sol si ešte urobiť test na serotonín mám nízku hladinu kvôli tomu lebo som bral neurol a neurol mi ho znížil hodnotu som mal 259 ak si dobre pamätám a hranica ma byt 430 podľa výsledkov. Snažím sa cvičiť snažím sa behať chodiť na prechádzky len nemám až takú energiu. :( už som zúfalý mohlo sa stať že moje telo bojuje a kvôli tomu nespí ?
S pozdravom Jakub

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Jakube, 

 

děkujeme za dotaz a sdílení Vašeho problému. Chci ocenit, jak se snažíte bojovat se zdravotními obtížemi a podpořit Vás v pokračování. To, že se snažíte dodržovat zdravou životosprávou s pohybovými aktivitami a pravidelným režimem je v základu to nejdůležitější. Když se budete cítit dobře po somatické stránce, odrazí se to i v psychické a naopak. Někdy se organismus musí srovnávat déle po zátěžové situaci, kterou následně člověk řeší benzodiazepiny, které v tu chvíli stopnou nepříjemné psychické prožívání, ale tím se obtíže odloží na později, a někdy ve větší míře.

Doporučovala bych Vám zkusit pít meduňkový čaj a případně si dočasně přidat melatonin, který pomáhá ovlivňovat kvalitu spánku. Nevím, jakou zkušenost máte i s relaxační technikou autogenního tréninku, která pomáhá s uvolňováním napětí v těle, zklidňováním. Zkuste si najít odkaz na internetu, kde je spoustu videí a návodů. Věřím, že po 2 měsících neužívání bzd by se stav měl pomalu navracet do normálu, ale těmito věcmi můžete přispět k zlepšení. 

Postačuje takto? Pokud Vás ještě něco napadne nebo budete chtít sdílet, jak se Váš stav mění, určitě se ozvěte. Držím palce, ať je Vám lépe. 

 

Za Drogovou poradnu 

HS

DMS

Zpět