Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Náhrada Rivotril

Meggy

Dobrý den.

chtěla bych se zeptat, dlouhodobě beru Rivotril 0,5 mg k antidepresivu antipsychotiku na léčbu depresi.

Bohužel nastaly těžší rodinné důvody a asi půl roku jsem nasadila 1 a 1/2 0,5 mg denně. Bez Rivotrilu to nedávám, nefungují, doslova přežívám. Vím, že to neni dobře, ale nepiju alkohol a takhle jsem schopná fungovat. Můžu se Vás zeptat na názor?

Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Meggy,

 

rozumím, že nastanou v životě náročné chvíle, které jsou obtížné zvládnout vlastními silami a v tom případě je jednou z variant pomoci si léky. U benzodiazepinu, léků se závislostním potenciálem, bych byla opatrná a užívala je pouze nezbytnou dobu. Vím, že je těžké zbavit se něčeho, co Vás drží, ale to se po nějaké době naopak stává spíše protivníkem. Psala jste, že Rivotril užíváte dlouhodobě spolu s antidepresivem a antipsychotikem. Zkoušela jste ho i ve spolupráci s lékařem vysadit, když máte další medikaci, která se k léčbě depresí využívá? Užíváte nízkou dávku 0,5 mg, ale rizikem je pak navyšování v náročných situacích, protože ta původní už nemá takový efekt. Zkoušíte využít i terapeutickou pomoc než jen medikamentózní? To vnímám jako nedílnou součást práce na sobě s minimalizováním obtíží.a využití jiných zdrojů podpory než léků. A co je důležité nejste na to sama. Můžete to řešit individuálními konzultacemi nebo skupinově.

Zkuste toto řešení zvážit, pokud tomu tak ještě není. Můžeme Vám dát kontakty na potřebná zařízení příp. informace, jak to tam funguje. Pomyslete to a určitě dejte vědět, jak dále bude postupovat.

Dělejte pro sebe především to, co Vás nejméně ohrožuje. Možná to nepůjde nyní vysadit a ani to není špatně, za co byste se měla vinit..

 

Ať se Vám daří, co nejlépe.

HS  

DMS

Zpět